Rahman Rahim Allahin adi ile...
Alemlerin Rabbı Allaha hamd olsun.
Afiyette ve belada, darlıkta ve genislikte.
Salat ve selam, Seyyidül-mürselin Resulullah Efendimize ve tüm aline
Sübhan Allahtan temenni: Selametiniz, afiyetiniz, sebat ve istikametinizdir
Allahummerzuknel hifzal murselin ilhamel enbiyayi ve fehmel evliyayi bikeremike ya ekramel ekramin.ve birahmetike ya erhamer rahimin.
Allahumme bi hubbi zatike tahassanna ya
Allah.Lailahe illallah seyyidina muhammedurrasulullah. Hakkan ve sıdkan
///////////// ///////////////
Alıntı Mawera;
tahiyyatta selam vermeden önce kuranda gecen dualardan istedigimiz kadar okumanin hükmü hakkinda neler söyleyebilirsiniz?
örnek:
ettehiyyatu, salli barik, rabbenalar........bundan sonraki okuyacagimiz dualar hakkinda bir malumat istiyorum.
Bu konu söyle acıklana bilir.
Hz. Abdullah b. Mesud (ra)den tesehhüdle ilgili olarak rivayet edilen sudur: *Resul-i Ekrem (sav) elimden tuttu ve bana tesehhüdü ögretti. Tıpkı bana Kuran-ı Kerimden bir sureyi ögretir gibi ögretti.* İbn-i Hümam - A.g.e. C: 1, Sh: 220.
Hanefi fukahası Kade-i Ahirede Resul-i Ekrem (sav)in Hz. Abdullah İbn-i Mesuda ögrettigi tesehhüdün okunmasını esas almıstır.
Hanefi fukahası *Kade-i Ahirenin farz, tesehhüdün ise *Vacib* oldugu hususunda müttefiktir.( İmam-ı Merginani - El Hidaye serhu Bidayetül Mübtedi-Kahire: 1965 C: 1, Sh: 51-52, ayrıca Seyh Nizamüddin ve heyet-El Feteva-ı Hindiyye-Beyrut: 1400 C: 1, Sh: 76-77.)
Tesehhüdün vacib olması Resul-i Ekrem (sav)in Hz. Abdullah İbn-i Mesud (ra)a hitaben: *Sayed sen bunu söylersen (Tesehhüdü okursan) süphesiz ki namazın tamam olur*((İbn-i Hümam - Fethul Kadir - Beyrut: 1315 D. Sadr Mtb. C: 1, Sh: 223, ayrıca, İmam-ı Merginani - A.g.e. C: 1, Sh: 52)
buyurması sebebiyledir. Namaz kılan kimse; sabah namazı gibi iki Rekatlık farz namaz veya dört Rekatlık farz namaz kılıyorsa, son Rekatta tesehhüdü okuduktan sonra Resul-i Ekrem (sav) üzerine selavat getirir. Bu da sünnettir.( Molla Hüsrev - Dürerul Hükkam fi serhu Gurerul Ahkam - İst: 1307 C: 1, Sh: 76.)
İmam-ı Safii (rh.a)ye göre hem tesehhüd, hem de selavat getirmek farzdır.
Namaz kılan kimse salavat duasından sonra; kendisi ve diger müminler icin dua eder.( Seyh Nizamüddin ve bir heyet - El Feteva-ı Hindiyye - Beyrut: 1400 C: 1, Sh: 76.)
Kuran-ı Kerimde olan birsey ile dua etmesi sünnettir.
Veya mesur (yani Resul-i Ekrem (sav)den rivayet edilen sözlerle dua eder.
İnsanların sözlerine benzer (yani rivayete dayanmayan veya Kuranda olmayan) sözlerle dua edilemez. Zira insanların sözü namazı bozar.( Molla Hüsrev - Dürerul Hükkam fi serhu Gurerul Ahkam - İst: 1307 C: 1, Sh: 77.)
Ayrıca;
Bu fakirde kadei Ahirde asagıdaki sekilde ve sırada dualari okumaktayım.
****Okunması vacib olan Tesehhüd.Yukarıda acıklandı.
*Ettehıyyaatü lillaahi vessalevaatü vettayyibaatü esselaamü aleyke eyyühennebiyyü ve rahmetüllaahi ve berakaatühüü esselaamü aleynaa ve alaa ibaadillaahis salihiyn. Eshedü ellaa ilaahe illallaah ve eshedü enne Muhammeden abdühüü ve rasüülüh.*
Manası:
*Her türlü kavli, bedeni ve mali ibadetler Allaha mahsustur. Ey sanı yüce Peygamber, selam ve Allahın rahmetiyle bereketleri senin üzerine olsun ve selam bizlere ve Allahın salih kullarına olsun. Ben sehadet ederim (yakinen bilirim) ki, Allahtan baska hicbir ilah yoktur. Ve sehadet ederim ki Hazret-i Muhammed Allahın kulu ve Resulüdür.*
****Namazın sünnetlerinden olan Salavatı Serifeler Yukarıda acıklandı.
*Allaahümme salli alaa Muhammediv ve alaa aali Muhammedin kemaa salleyte alaa ibraahiyme ve alaa aali ibraahiyme inneke hamiydüm meciyd.
Allaahümme barik alaa Muhammediv ve alaa aali Muhammedin kemaa barekte alaa ibraahiyme ve alaa aali ibraahiyme inneke hamiydüm meciyd.*
Manası:
*Allahım, (Peygamber Efendimiz) Hz. Muhammede ve aline, Hz. İbrahime ve aline rahmet ettigin gibi, rahmet eyle.
Allahım, (Peygamber Efendimiz) Hz. Muhammed ve alini, Hz. İbrahim ve alini mübarek kıldıgın gibi mübarek kıl.*
****Ümmedi mühammed icin ve anne baba icin dualar.
*Rabbenaa aatinaa fiddünyaa hasenetev ve fil aahırati hasenetev ve kınaa azaabennaar.
Rabbenagfirlii ve livaa lideyye ve lil müminiyne yevme yekuumül hısaab*
Manası:
*Ey Rabbimiz, bize dünyada ve ahirette iyi hal ver ve bizi o ates azabından koru.
Ey rabbimiz , hesab günü geldigi zaman bizi magfiret et. Anne ve babamı ve müminleri de magfiret et.*
Bunu okumamın nedeni asagıda acıklanmıstır.
*Rabbena atina* duasından sonra, selamdan önce okunacak dua:
*Allaahümme innii euzü bike min azaabi cehennem ve euzü bike min azaabil-kabri ve euzü bike min fitnetil-mesiyhıd-deccaal ve euzü bike min fitnetil-mahyaa vel-memaat.*
Manası:
*Allahım, Cehennem azabından, kabir azabından, deccalin fitnesinden, hayat ve ölüm fitnesinden sana sıgınıyorum.*
Abdullahibni Abbas (r.a.), Peygamber Efendimizin bu duayı Kuran-ı Kerimden bir sureyi ögrettigi gibi talime calıstıgını rivayet buyurmuslardır. Resulüllah Efendimizden, tavsiye edilen baska dualar da mevcuttur.
****Bunu okumamın nedeni asagıda acıklanmıstır.
Müminlerin annesi Hz. Aise (r.a.) söyle diyor:
*** Dedim ki:YaResulüllah, Kadir Gecesini bilirsem onda ne sekilde dua edeyim?Söyle söyle (dua et) buyurdu:
*** Allahümme inneke afüvvün kerimün tuhibbul afve fafü anni:Allahım! Süphesiz ki sencok afvedicisin, affı seversin; o halde beni affet.* (Tirmizi)
Ve Tesrik tekbir;Varisi Resulun tavsiyesi ile.okumaktayım.
Tesrik tekbirleri sudur: *Allahü ekber, Allahü ekber. La ilahe illallahü vallahü ekber. Allahü ekber ve lillahil-hamd*
*Allahü ekber Allahü ekber*lafızların; İbrahim (a.s.), İsmail (a.s.)i kurban edecegi sırada acele davranmaması icin Cibril (a.s.) söylemistir. İbrahim (a.s.) bu tekbiri isitince *La ilahe illallahü vallahü ekber*demistir. İsmail (a.s.)ise kurban edilmekten kurtuldugunu anlayınca *Allahü ekber ve lillahil hamd* diye mukabele etmistir.
Diğer cevaplar alttadır.