Hmmm...
okudugum bir iki kitabdan bazi alintilar yapmak istedim...direk olarak hadisler o konu ile ilgilimi degilmi...
Hadisler hakkinda yorum yapmak bana düsmez...ben aktarayim...konu ile alakasi yok ise, hakkinizi helal edin...
Ama ilk okumada sanki bir yakinlik var gibi geldi bana...
Ukbe b. Amir'e bir gurup gelerek:
"Bizim icki icen ve günah isleyen komsularimiz var...onlari halifeye sikayet edelimmi?"
Cevaben:
"Hayir, Rasulullah s.a.v. söyle buyururken isttim:
Müslüman kardeslerinin bir ayibini görüp onu örten kisi canli olarak gömülmüs birini kabrinden diriltmis gibidir "
(1)
"Infaz etmeye gücü yettigi halde öfkesini yutan kimseyi
ALLAH kiyamet günü bütün insanlarin önünde cagirir ve hangi huriyi arzu ettigini kendisine haber verir"
Imami Gazalinin kitabindan alintilar... Ayip ve kusurlari örtmekde vazifeyi tamamen yapamamanin veya bunlari aciga cikarmaga calismanin kaynagi, ic bünyede sakli olan
KIN ve HASED hastaligidir.
"Kusur aramak icin gözlerinizle gözetlemeyiniz. Söz arastirmayiniz. Ayrilmayiniz, birbirinize arka cevirmeyiniz. Ey ALLAHin kullari kardes olunuz!" (2) "Her kim kardesinin ayiplarini örterse, ALLAHda dünyada ve ahirette onun ayiplarini örter" (3) "Birbirinize sirt cevirmeyiniz. Birbirinize kin tutmayiniz. Birbirinize hased etmeyiniz...." (4) (1) Kur'an ve Sünnette Müslüman Sahsiyeti, Prof.Dr. M. Ali Hasimi sh.185
(2) Müslim ve Buhari
(3) Ibni Mace
(4) Tirmizi, Ibni Mace
(2,3,4) Bunlarin arabca metninide yazmaya calisa bilirim...cünkü kitabda mevcut