Tekil Mesaj gösterimi
Alt 05.03.2004, 13:42
Merdiyye
AnDeLiB

Merdiyye - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Teşekkür etti: 0
0 Teşekkür 0 Mesaja aldı
Esler arasi iletisimde dikkat edilmesi gerekenler:

Bir ömür boyu birlikte yaşam kararı alınan evlilik müessesesinde eşler arası sağlıklı ve mutlu hayatın yolu nitelikli iletişimden geçer.

- Etkili iletişim için eşler, birbirlerinin psikolojisini, yani erkek ve kadının ; kadın ve erkeğin psikolojisini önceden tanımalı ve iyi bilmelidir.

- Kadın-erkek yuva kurduğunda iki apayrı dünyanın artık ortak bir mekanda döndüğünü, farklı görüşlerin, düşünüş ve duyguların, değişik zevk ve fantezilerin, beğenilerin bir araya geldiğini bilmelidirler.

- Bu bağlamda evlilikte ilk zamanlar çatışmaların olması doğaldır. Önemli olan, bu çatışmaların beraberce üstesinden gelmeyi bilmektir.

- Eşler birbirlerine karşı samimi olmalıdır. Düşüncelerini açık ve net olarak karşılıklı ifade etmelidir.

- Sıkıntı ve problemler ifade edilirken kadın-erkek karşılıklı aktif dinleme içine girmelidir. Yani, kadın ev işlerinin zorluğundan bahsederken erkek gazete veya televizyon ile ilgilenmemeli, eşi ile göz teması kurmalı, onu anladığını ifade eden beden dili ( jest, mimik ) kullanarak ya da sözlerle bunu belli ederek dinlemeyi sürdürmelidir. Aynı durum kadın için de geçerlidir.

- Eşler birbirlerini ve yaşamlarını, başkaları ile ve onların yaşamlarıyla kıyas etmemelidir.

- Ebeveynlerin çocukları ile iletişimde kullandığı "Ben Dili" mesajı eşler arasında da kullanılmalıdır. "Ben Dili" kişinin etki altına girdiği bir fille karşı, onun duygularının en sağlıklı biçimdeki ifadesidir.

- Örneğin ; Erkeğin iş yerinden eve gelir gelmez eşiyle hiç ilgilenmeden koltuğa oturup televizyon seyretmeye başlaması üzerine kadının muhtemel "Sen Dili" şu olacaktır :
- "Bir kere de eve geldiğin zaman şu televizyonu seyretmesen!"
Fakat bu "Ben" mesajı ise şöyle verilirdi:
- "Eve geldiğinde senin de yorgun olduğunu ve dinlenmek istediğini biliyorum fakat benimle ilgilenmeyip televizyon seyretmen beni çok üzüyor ve hayal kırıklığına uğruyorum."

- Eşler özellikle birbirlerinin nelerden mutluluk duyduğunu bilmeli ve bu doğrultuda davranışlar sergilemeye çalışmalıdır.

- Mesela kimi kadın eşinden basit bir demet çiçeği almaktan, kimi erkek de eve yorgun geldiğinde eşinin ona en sevdiği yemeği hazırlamış olduğunu görmekten büyük mutluluk duyar.

- Kimi kadın eşiyle birlikte televizyon seyretmek, beraber alış - veriş yapmaktan çok hoşlanır. Kimi erkek de eşinden "Seni Seviyorum" sözünü duymaktan büyük mutluluk yaşar.

- Dokunma/temas sözsüz ve etkili iletişimin en önemli unsurlarından biridir. Dokunma/temas eşlerde birbirlerine karşı güven duygusu yaşamalarına sebep olur. Dokunma/temas eşler arası sıcaklık ve samimiyetin bir göstergesidir.

- Eşler birbirlerine karşı "Lütfen" ve "Teşekkür ederim" sözlerini çokça kullanmalıdır.

- Kadın - erkek evlilikte birbirlerini hiçbir zaman rakip olarak görmemeli; ben üstünlük kazanacağım düşüncesi içerisine girmemelidir. Zira aile müessesesi iki kişinin varlığıyla kurulur. Kadın da erkek de evliliğin olmazsa olmaz unsurudur.

Muhtacim sana.. Asigim sana.
ya Nebiallah,
Merdiyye isimli Üyemiz şuan sistemimize bağlı değildir. (Offline)   Alıntı ile Cevapla