Rahman Rahim Allahin adi ile...
Allaha hamd olsun.
Selam olsun onun secmis oldugu kullarina
KADININ BOŞANMA HAKKI
İslam hukukunda, evliliğe son veren durumların başında gelen boşanma hakkını kullanma selahiyeti kocaya verilmiştir. Ancak, iyi tanımadığı bir erkekle evlenmek durumunda kalan veya evleneceği erkeğin zulmünden korkan bir kadın, nikah akdi esnasında usulüne uygun bir şartla, boşanma hakkına sahip olabilir. İslam hukukunda buna, Tefviz-i talak denilir.
Dilerseniz bu tabiri biraz açalım. Tefviz kelime olarak ihale, ısmarlama-sipariş etme, dağıtım ve gayr-i menkulü, bilinen bedeli karşılığında bir kimsenin üstüne bırakma demektir. Nitekim, Kuran-ı Kerimde Hz. Musadan hikayeten anlatılan, Benim size söylediklerimi yakında hatırlayacaksınız. Ben işimi Allaha havale ediyorum. Şüphesiz ki
Allah, kullarını çok iyi görendir (S. Mümin, 44) ayet-i kerimesindeki üfevvizu kelimesi bu manadadır.
Tasavvuf ıstılahında tefviz, teslim ve tevekkül manasınadır. Kulun, bütün işlerini Mevlasına havale etmesi... Onun yaptığı her işi gönül rızası ile karşılaması... Hiçbir hususta ne dil, ne de kalp ile ona itiraz etmemesi, sızlanmaması, içinde herhangi bir rahatsızlık dahi hissetmemesidir. Fıkıh ilminde ise yukarıda da belirttiğimiz gibi tefviz-i talak, kocanın, hanıma boşama hakkı vermesidir. Buna temlik de denir.
Hangi kadın, zorlayıcı bir sebep olmaksızın, kocasına kendisini boşaması dileğinde bulunursa, ona cennet kokusu haram olur. (Hadis-i Şerif Ebu Davud, 2/268)