Tekil Mesaj gösterimi
Alt 08.06.2004, 21:24
Gonul Sultani

Gonul Sultani - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Teşekkür etti: 0
1 Teşekkür 1 Mesaj için aldı
CE: Sarığa karşı gelmek, istememek, nefret etmek küfür müdür?

Üsenmeden yazmaya calisacagim

Dini Meselelerimiz -3
Sorular ve Cevaplar

Mehmet Talu

Soru : Sarik bir örf mü , yoksa dini bir kiyafet midir ? Sarik , namaza mahsus bir sey midir ?

Cevab : Bismillahirrahmanirrahim

Her seyden önce sunu belirtelim ki: Hz Peygamberimizin sünnetinde basi acik olmak diye bir sey yoktur.Hz Peygamberimiz sav hac veya umre icin ihram niyet edilmesi disinda zamanlarda evde ve ev disinda daima sarik sarmistir.

Cabir b. Abdullah ibni Ömer den (r.a) rivayete göre , Peygamberimiz (s.av) Mekke fetih günü ,basinda siyah bir sarikla oldugu halde Mekkeye girmstir. (Müslim,hacc 451 / Tirmizi,libas 11)

Ebu Rasid (r.a) ; Hz Ali ra söyle derken isittim.Resulullah sav bana sarik sardi.Iki ucunu omuzum üzerine sarkitti ve Sarik Muslümanlar ile müsriklerin arasini ayirici bir husustur,buyurdular (Ebu davud ,libas 24)

(...)

Sarik ,meleklerin de bir simasi,bir görüntüsüdür.Abdullah b.Ömer (ra) ve Ubade (ra) rivyaetine göre Peygamberimiz sav : Size sarik gerekir,sarik sarmaya devam ediniz...cunki sarik,meleklerin simasidir.sariklari,sirtiniza sarkitiniz, buyurmusladir (Taberani,el mucemul kebir 12/293-13418 )

Hz Aise (ra) söyle demistir:Rasulullah sav Abdurrahman b. Avf sarik sardi ve dört parmak kadar sarkitti ve söyle buyurdu (mirac gecesi) göge ciktigimda ,meleklerin ekseriyatinin sarikli olduklarini gördum. (Heysemi 5/120)

Bütün bu hadis serifler ve fetvalar sarigin örf degil, Islamin bir siari oldugunu göstermektedir.Bir de bugunki genel kabule de isaret etmek yerinde olacaktir.Kiyafet ilgili yasal düzenlemelerde,sarigin muslumanligin bir alameti farikasi olarak Diyanet Isleri Baskani ve cami icinde imamlarin kullanimina musaade edilmistir

Bütün bunlara ragmen: sarigin örfi sünnet demek; Macvut hali,hükmün itirafina mani göstermek ve böylece bir ölcüde vicdanen rahatlik hissetmeye calismak...gibi tasvib edilmesi mümkün olmayan bir gayeyi hedeflemektedir.

Sarik ,namazin bir sünnetidir:

Sarikla namaz kilmak,namazin bir sünnetidir.Peygamberimiz sav daima sarikla namaz kilmislardir ve Cabir b.Abdullah (ra) dan rivayete göre :
Sarik ile kilinan iki rekat namaz,sariksiz kilinan yetmis rekat namazdan daha faziletlidir, buyurmuslardir (Deylemi,Firdevs,2/265 No 3233)

Abdullah Ibni Ömerden (ra) : sarikla kilinan bir nafile veya farz namazin sevabi,sariksiz kilinan yirmibes namazin sevabina denk olur.Sarikla kilinan bir cuma da , sariksiz kilinan yetmis cuma namazina denk gelir, buyurmuslardir . (Ali el-Mütteki 15/ 306)

Önemli Not :
Sarik hakkindaki bu hadis serifler ,bir cok rivayetlerle desteklendigi icin neticede zayif olarak görülmemistir:

Yazarla irtibat :
Mehmet Talu
o212- 550 79 90
0212- 550 31 96
o212-412 05 56

* Yaziyi oldugu gibi aldim yalniz bazi paragraflari atladim.
sakal konusuna deginmis (konumuz degildi)
Birde yukardaki (önceki mesajlarda) bazi hadisler tekrar olmasin diye eklemedim.

**Bu konuda benim yorumum ise ; Nedense bana zor geliyor camide
veya kalabalikta sarik sarmak ve saramiyorum.
Ama evimde ,kendi basima iken sarmaya özen gösteririm ki
buna da kimsenin diyecegi olmaz düsünüyorum.
Ve iyi niyetle yaklastigimizda olaya ;
sarikla namaz kilmak daha haz veriyor gibi geliyor bana .

Mevlam sarikli/sariksiz namazlarimizi kabul etsin...
vesselam