Tekil Mesaj gösterimi
Alt 10.03.2005, 10:09
Mikval
Ümit Yolcusu

Mikval - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Teşekkür etti: 19
80 Teşekkür 51 Mesaja aldı
Alıntı: Mesajı yazan Arkadaşımız mawera

AYRICA:

namaz icinde " niyaz makami"
hic böyle bir sey duydunuz mu?
ne zamandir kaynak/bilgi ariyorum............ bulamadim.

("Niyaz makami" ni hocama sordum, duymadigini söyledi. )

bildigim: rukudan sonra, iki secde arasi niyaz makami oldugu ve icimizden dua gecirebilecegimiz.
namazda binbir sey aklimizdan gecerken bari dua gecirsek diyorum. fakat bu cok az bilgi.......amel etmek icn yetmiyor. bilginizi paylasirsaniz sevinirim.

selametle
Soruyu dogru mu anladim bilmiyorum ama anladigim kadariyla paylasmak istedim.

Imam Gazali`nin Ihya-u Ulumid-Din 1. cildinde sayfa 422 de $oyle ibare gecmekte :

Ruku Ve Ruku Ile Alakali Olaylar:

......
Dizlerini kirmaz dik tutar ,sirtini duz sekilde eger....
...sonra " Semiallahu limen hamideh " derken , ayaga kalkar....ayakta dimdik dururken
" Rabbena lekelhamdu mil essemavati ve mil elerdi ve mil´e ma $ite min $ey`in badehu "
[ Hanefiler yalniz " Rabbena leke`l hamd , Allahumme Rabenna ve leke`l hamd " der., fazla ziyade etmezler ]

Sabah namazinin ikinci rekatinda rukudan kalkinca secdeye gitmeden muayyen dualar ile Kunut duasini okur.
[ Bu da Safi`ilere goredir.Hanefiler yalniz Vitirde -Kunut duasini- okur.]

Secde :

(Bilinen noktalari geciyorum)

Secdeye varir....sonra Allahu Ekber derken secdeden kalkar , sag ayagini diker ve sol uzerine oturur , ellerini dizleri ustune kor " Rabbigfirli verhammi verzukni ve ehdini ve ecidni ve afni va`fu anni " diye okur .
[ Celse dedigimiz iki secde arasindaki bu oturmalarda Hanefilere gore bir sey okunmaz. ]

Ayni bilgiler Prof.Dr Vehbe Zuhayli`nin Islam Fikih Ansiklopedisi (Risale yayinlari ) 2.Cilt sayfa 28- 35 arasinda gecmektedir. Hatta;

Hanefilere gore , iki secde arasinda sunet olan bir dua sekli yoktur .Nitekim rukudan kalktiktan sonra ve ruku ile secdede d sunnet olan bir dua sekli yoktur.
Safii ve Hanbeliliere gore , dua etmek mesrudur.Hatta hanbeliler bunun vacip oldugunu soylemislerdir.
En azi bir kere " Rabbigfir Li " demektir ( sayfa 35 ) ....ve devam etmektedir.

Soruya cevab mi oldu yoksa daha cok mu karistirdim bilemicem ama en iyisi bu alinti yaptigim eserlere bakilirsa ne demek istedigim anlasilir..dusunmekteyim. Zann ederim bu dualarla bunlar kast edilmek istenmistir.

*
Olcaytug kardes ;

Prof.Dr Vehbe Zuhayli`nin Islam Fikih Ansiklopedisi (Risale yayinlari ) 1.Cilt sayfa 453 :

Necis (temiz olmayan ) olan bir yerde namaz kilmaya mecbur kalan kisi , namaz kilarken oturusta ve diger hareketleri yaparken elleri ve dizleri ile imkanlar olcusunde necasetten kendini korumaya calisir.

[ Benim bildigim alnin yani basin temiz olan yere veya namazliga gelmesi gerekir ]

Eminimki daha guzel aciklama yapacak arkadaslarimiz vardir...