Konu: TevessÜl
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 28.07.2005, 14:11
MaKKaH

Teşekkür etti: 0
1 Teşekkür 1 Mesaj için aldı
TevessÜl

"TEVESSÜL" araya vasıta koyarak , bazı kutsal değerler aracılığıyla cenabı Mevladan istemektir.

tevessül hz peygamber s.a.v den onun ashabından ve selefi salihin tarafından yapılmıştır resulullah s.a.v in dualarından biride şöyledir;

"YA RABBİ SENDEN İSTEYENLER HAKKI İÇİN SENDEN İSTİYORUM "
kenzul umman c2 4977...

hiç şüphe yokki bu bir tevessüldür....

resülüllah s.a.v efendimiz ashabına içerisinde vesile olan bir çok dua etmelerini emretmiştir.

EBU SAİD EL HUDRİ R.A in RİVAYETİNE GÖRE EFENDİMİZ S.A.V
şöyle buyurmuştur

her kim namaza gitmek üzere evinden çıkar ve şöyle dese ;

"YA RABBİ SENDEN İSTEYENLERİN HAKKI İÇİN SENDEN İSTİYORUM, SANA BU YÜRÜYÜŞÜMÜN HAKKI İÇİN SENDEN İSTİYORUM . ÇÜNKÜ BEN ŞER İÇİN ZÜLÜM İÇİN RİYA VE GÖSTERİŞ İÇİN ÇIKMADIM GADABINDAN SAKINMAK VE RIZANA ULAŞMAK İÇİN ÇIKTIM CEHENNEMDEN BENİ KORUMANI VE GÜNAHLARIMI BAĞIŞLAMANI İSTİYORUM . ÇÜNKÜ SENDEN BAŞKA KİMSE GÜNAHLARIMI BAĞIŞLAYAMAZ (derse) ALLAH C.C RIZASI İLE VE RAHMETİ İLE O KİMSEYE YÖNELİR VE YETMİŞ BİN MELEK ONUN İÇİN İSTİĞFAR EDER ."

(İ.MACE - SAHİH)

İMAM SUYUTİ SELEFİ SALİHİNDEN BU DUA YI OKUMAYAN BİR KİŞİ BİLE OLMADIĞINI SÖYLEMİŞTİR

AYNI HADİSİ ŞERİFİ İBNİ SİNİ SAHİH BİR İSNADLA BİLALİ HABEŞİ R.A RİVAYET ETMİŞTİR

BEYHEKİ DE AYNI MANADA HADİSİ ŞERİFLER RİVAYET ETMİŞDİR

BU DUA NIN VARLIĞI SABİT OLDUKTAN SONRA BU DUADA TEVESSÜLÜN OLDUĞU İNKAR EDİLEMEZ

YA RABBİ dua eden isteyen müminler hakkı için dediğimizde tüm müminlere tevessül etmiş onların hatıra istemiş oluyoruz. bütün bunlardan anlaşılan HZ peygamber s.a.v den tevessül sadir olmuştur .

Ehli sünnet mezhebine göre tevessül vardır caizdir resulullah s.a.v efendimizlede başka peygamberlerede salih kullar ve evliyalarada yapılabilir
hayatta iken de vefatlarından sonrada yapılabilir

burada önemli hususa daha değinmek gerekir biz ehli sünnet olarak cenabı mevla c.c den başkasına ne yaratma ne tesir ne fayda ne de zarar isnad etmeyiz hakikatte fiilleri yaratan Allahtır c.c bu vesile yapılan zatların vesile olmaktan başka bir dahli yoktur haşa fiiller onlardan istenmez o halde bir kimsenin canlı ile olur ama ölü ile olmaz demeye ne hakkı var ? acaba böyle derken canlılardan tesir mi bekliyor hakiki müessir Allah c.c iken vesilenin canlı veya cansız olmasının ne farkı var ? bizleri tevessül ettiğimiz için şirk için suçlayanlar
kendilerinin şirk koşmasına dikkat etsinler .

tevessül şefaat istigase (yardım istemek ) hepsi bir manadadır hepsi cazidir müminlerin kalbinde o Allah dostları ile teberrük etmekten başka bir niyet yoktur hakiki tesir sahibi elbette Allahtır.
MaKKaH isimli Üyemiz şuan sistemimize bağlı değildir. (Offline)   Alıntı ile Cevapla