Tekil Mesaj gösterimi
Alt 06.08.2005, 19:16
Mikval
Ümit Yolcusu

Mikval - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Teşekkür etti: 4
15 Teşekkür 10 Mesaja aldı
'Yurtdışındaki Türk Okulları Türkiye'nin İmajını Değiştirdi'

Tatilini geçirmek için ülkesine gelirken üç öğrencisini de beraberinde getiren Gana’daki Galaxy International Türk okulunun müdürü Mehmet Özleyen, yurtdışındaki eğitim faaliyetlerinin Türkiye’nin tanıtımına büyük katkı sağladığını söylüyor.
Gönüllü eğitim elçilerinin görev aldığı yurtdışındaki Türk okulları, eğitim faaliyetlerinin yanında ülkemizin tanıtımına da katkı sağlıyor. Gana’da eğitim veren Galaxy International’ın geçtiğimiz günlerde tatil için İstanbul’a gelen müdürü, Ganalıların Türkiye hakkındaki önyargılarının Türk okulu sayesinde yıkıldığını söyledi.

Galaxy International adlı özel Türk okulu 2001’den bu yana eğitim veriyor. Ganalılara Türkçeyi öğreten okul aynı zamanda ülkemizin tarihini ve coğrafi güzelliklerini de tanıtıyor. Galaxy International’ın müdürü ve Türkçe öğretmeni, üç öğrenciyle birlikte tatilini geçirmek üzere Türkiye’ye geldi. Eğitim dilinin İngilizce olduğu okulda, haftada iki saat Türkçe dersi veriliyor. Türkçe dersinde Türk kültürü ile ilgili de bilgi verdiklerini belirten Müdür Mehmet Özleyen, “Dil öğretmek, kültür öğretmektir.” diyor. Türkçe öğretmeni Sebile Özleyen, Gana’da Türkiye imajının olumsuz olduğuna dikkat çekiyor ve bunu aşmak için mücadele verdiklerini dile getiriyor. Çocuklarını kaydettirmek için gelen velilerin Türkler ve Türkiye hakkında önyargıya sahip olduklarına şahit olduklarını anlatan Sebile Özleyen, “Çocuklara gösterdiğimiz özeni ve eğitimdeki başarımızı gördükten sonra fikirleri değişti.” şeklinde konuşuyor. “Çocuk bir gün derse defterini getirmese bile velisi ile iletişim kuruyoruz.” diyen Özleyen, bu yaklaşımlarının velilerin takdirini topladığını aktarıyor. Okulda 22 farklı ülkeden öğrenci bulunuyor. Ganalı öğrencilerin yanı sıra yabancı ülkelerin büyükelçiliklerinde çalışanların ve Gana’da ikamet eden yabancı işadamlarının çocukları da burada eğitim görüyor. Okuldaki öğrencilerin yarısı Gana dışından geliyor. Yurtdışında yaşayan bazı Ganalılar da siyahların uğradığı ayrımcılık yüzünden çocuklarını ülkelerinde okutuyor. “Yurtdışında eğitim görmüş sorunlu öğrencilerin velileri, okulumuzun çocukları üzerindeki etkilerini görünce bize teşekkür ediyorlar.” şeklinde konuşan Sebile Özleyen, velilerin çocuklarını üniversite eğitiminde de Türk okullarında okutmak istediklerini sözlerine ekliyor.

Okul yetkilileriyle birlikte Türkiye’ye gelen üç Ganalı kız öğrenciden Judith Zulapkla 15, Ama Dwiredu 13, Deborah Kabari 10 yaşında. Üç öğrenci de Galaxy International’a başlamadan önce Türkiye hakkında hiçbir şey bilmediklerini söylüyor. “Türkiye’de gördüğüm yerlerden en çok Pamukkale’yi beğendim.” diyen Zulapkla, Ayasofya Müzesi’nden de çok etkilendiğini dile getiriyor. Daha önce Amerika Birleşik Devletleri (ABD)’nde bulunduğunu aktaran Ama Dwiredu ise “Türkiye, daha ilgi çekici bir ülke, çünkü çok daha fazla tarihî yerler var.” şeklinde konuşuyor. Ganalı öğrenciler Türk yemekleri arasında ise en çok döneri beğenmişler. Yeni eğitim döneminde 200 kişiye çeşitli derecelerde burs verecek olan Galaxy International, Gana Milli Eğitim Bakanlığı tarafından en başarılı 10 okul arasında gösteriliyor. Okulda görev yapan 35 öğretmenden 9’u Türk, biri Hintli, diğerleri ise Ganalı.

Zaman, 06.08.2005