Tekil Mesaj gösterimi
Alt 07.08.2005, 12:28
âbdulkadir66

âbdulkadir66 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Teşekkür etti: 0
0 Teşekkür 0 Mesaja aldı
DERS 1 Tevhid ne demektir.(devami)

.TEVHID NE ILE GERÇEKLEŞIR:

.
Bir: Ihlasla yanliz Allaha ibadet etmek,
Iki: Bütün tağutlari reddetmek,onlari dost edinip saygi duyanlardan uzak durmak.
Üç: Şirkin her çeşidinden sakinmak ve şirke götüren bütün yollari kapatmak.

Kelime-i Tevhid:“La ilahe illallah Muhammeden Resulullah“ cümlesidir. Manasi Allah’dan başka ilah yoktur, Hz. Muhammed s.a.v Allah’in elçisidir. Bu kelime-i tevhidi söyleyen müslüman olur, ebedi cehenneme atilmaktan kurtulur. Tabiri caizse Islam sarayinin anahtari bu kelime. Esas olan kelime-i tevhidin ne manaya geldiğini bilip ona inanirsa insana faydasi olur. Kisaca „La“ demek hayir yoktur (kabul etmiyorum reddediyorum) demektir. „La ilahe illallah“ (Allah’dan başka ilah yoktur) cümlesindeki „ilah“ kelimesinin dört büyük mühim manasi vardir:

1. Ilah:Ibadete layik ve müstehak olan güç demektir. Bu manada kelime-i tevhid „La mabudu illallah“ (Allah’dan başka mabud(ilah) yoktur) şeklinde anlaşilir. Fatiha’daki „iyyekenabüdü“ (biz ancak ve yanliz sana kulluk ederiz) ayeti bu manayi ifade eder.

2. Ilah: Her türlü yardim istenecek herkesin ve herşeyin arzu ve ihtiyacina cevap verecek yegane rahmet, nimet ve kudret(güç) sahibi demektir. Fatiha’daki „iyyeke-nestain“(biz ancak senden yardim isteriz) ve ihlas’daki „Allahussamed“(Herşey kendisine muhtaç olunan ama kendisini hiç bir şeye ve hiç kimseye muhtaç olmayan ve her ihtiyaç sahibinin ihtiyacini verecek ganiyyi mutlak olan Allah) ayetleri bu manaya işaret eder.

3. Ilah:Her iş ve ibadete sadece onun müsadesi ve rizasi aranan zati kibirya (ulu kişi = Allah’in ismi) demektir.Bu anlamda kelime-i tevhid „maksude illallah“ (Allah’dan başka maksüt(istenen)yoktur)şeklinde anlaşilir. „Ilahi, ente maksudi ve ridake matlubi“(Ya Rabbi her türlü hizmet ve hareketimden maksadim ancak sensin ve elde etmek isteğim sadece senin rizandir)duasi, „ilah“ kelimesinin bu manasini izah eder. „Ilah’in“ bu manasi her türlü riyakarlik (iki yüzlülük)ve sahtekarlik kapilarini kapatir, ihlas (temiz/ gönülden gelen sevgi) ve samimiyet yollariççni açar.

4. Ilah: „Yarattiği kainatin ve kullarinin hayatini tanzim( yoluna koyma) eden, kanun ve kurallari koyan ve hükmü uygulamaya en layik olan yegane (tek) zat.
„ yaratan(en iyisini) bilmezmi?“(Mülk :14 )

„Allah, hakimlerin hakimi değilmidir?“(Tin:8)

„Muhammeden resulullah“ Hz.Muhammed s.a.v’in Allah’in elçisi olduğuna ve onun Allah katindan getirdiklerinin hepsine inaniyorum.
O halde bir kişi kelime-i tevhidi söylerken Allah’a söz veriyor ve diyorki, tabiri caizse: Ey Allah’im senden başka yardim beklenecek mercileri reddediyorum, senden başka korkulacak güçleride reddediyorum, senden başka kanun koyacaklarida reddediyorum ancak sana ibadet ediyor, senden korkuyor, senden yardim bekliyor ve senin koymuş olduğun kanunlara uyacağima söz veriyorum. Işte kelime-i tevhidi söylerken yukaridakilerinin manalarini bilerek ve inanarak samimi bir şekilde söylersek, o zaman faydasi olur ve bu kelimeyi söylemeden önceki hayatimizla söyledikten sonraki hayatinizin arasinda bir değişiklik olur, olmasi lazim.

Peygamberimiz Hz.Muhammed (sav) insanlari „kulu la ilahe illallah illallah tuflihu“diye (le ilahe illallah deyin kurtulun) çağiriyordu.Önceden yol kesenler çocuklarini diri diri toprağa gömenler, la ilahe illallah deyip gerçekten kurtuluyorlardi.Vahşetten adalete,delaletten hidayete kavuşuyorlardi.Bu kelimeyi söyleyenler hemen değişiyor,kötülük yapanlar iyilik yapiyor,günah işleyenler sevap işlemeye başliyordu.Peki bizde hergün bu kelimeyi söylüyoruz bizde neden değişiklik olmuyor,işte bu kelimeyi,bilerek,inanarak ve anlamlarina teslim olarak söylersek mutlaka bizdede müspet değişiklikler olacaktir.
.
SON
.
selam ve dua ile.
.

İmzada bulunan Resim ve Linkleri görebilmeniz için 0 Mesajınız olması gereklidir !.Sizin ise şuan 0 Mesajınız var.

Konu âbdulkadir66 tarafından (07.08.2005 Saat 13:09 ) değiştirilmiştir..
âbdulkadir66 isimli Üyemiz şuan sistemimize bağlı değildir. (Offline)   Alıntı ile Cevapla