Tekil Mesaj gösterimi
Alt 08.08.2005, 15:30
gençüsküdar

gençüsküdar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Teşekkür etti: 2
15 Teşekkür 9 Mesaja aldı
AKP kanuni olmayan yasağı yasallaştırdı!.. Bunu DSP bile yapmadı

AKP kanuni olmayan yasağı yasallaştırdı!..

Bunu DSP bile yapmadı

Milletin, çocuklarının eğitimi engellenmesin, özgürlükler kısıtlanmasın, işsizlik engellensin diye oy verdiği AKP, iktidar olunca söylediklerinin ve beklentilerin tam tersini çılgınca hayata geçiriyor. Ecevit hükümetinin Millî Eğitim Bakanı Bostancıoğlu’nun ikibin yılında özel dershaneler için hazırladığı başörtüsü yasağı yönetmeliği, Resmî Gazete’de yayınlanmadığı için yasal nitelik taşımıyordu. AKP bu yasağı da yasallaştırdı.
AKP hükümetinin Millî Eğitim Bakanı tarafından hazırlanıp 22 Temmuz 2005 tarih ve 25883 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanan Özel Dershaneler Yönetmeliği’ne göre, başörtülü fotoğrafla özel dershanelerde de kayıt yapılamayacak. Acı ama gerçek; AKP’li Millî Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik DSP’li eski Bakan Bostancıoğlu’nu aranacak duruma getirdi.

MUSTAFA YILMAZ
ANKARA / Hükümetten başörtülüye bir darbe daha. İktidara geldiğinden bu yana kamuoyunun tüm beklentisine karşın başörtüsü sorununun çözümü konusunda en ufak bir adım atmayan AKP iktidarı, tam tersine, başörtüsü yasağını perçinleyen uygulamalara imza atmaktan çekinmiyor. Bunun son örneği Milli Eğitim Bakanlığı’nın yayınladığı Özel Dersaneler Yönetmeliği’nde yaşandı. MEB tarafından hazırlanan ve resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren yönetmelikle Özel Dersaneler de başörtüsü yasağı yasal hale getirilirken, özel dersanelere kayıt yaptırırken başı açık fotoğraf verme zorunluluğu da getirildi.

Başı açık resim zorunluluğu
22 Temmuz 2005 tarih ve 25883 sayı ile Resmi Gazete’de yayımlanan Özel Dersaneler Yönetmeliği’nin "kılık-kıyafet" bölümünü düzenleyen 39’uncu maddesinde "Dersanelerde kurucu, kurucu temsilcisi, yönetici, öğretmen, öğrenci ve diğer personel hakkında Milli Eğitim Bakanlığı ve diğer bakanlıklara bağlı okullardaki görevlilerle, öğrencilerin kılıf kıyafetlerine ilişkin yönetmelik hükümleri uygulanır" denildi. Yönetmeliğin öğrencilerin "kayıt-kabul"ünü düzenleyen esaslar bölümünün 21’inci maddesinde de, kayıt için "ilgili yönetmelik hükümlerine uygun kılık kıyafetle çekilmiş iki adet fotoğraf" ifadesine yer verilerek, başörtüsüz fotoğraf zorunluluğu getirildi.

Resmi gazete ile resmileşti!
2000 yılına kadar özel dershaneler ve kurslarda kılık kıyafet serbestisi vardı. 2000 yılında Ecevit iktidarı döneminde, DSP’li Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu’nun onayıyla yönetmelik hazırlanmış ve bu yönetmelikte özel dersane ve kurslarda da okullardaki başörtüsü yasağının uygulanmasını isteyen "kılık kıyafet zorunluluğu" getirilmişti. Ancak Bostancıoğlu döneminde hazırlanan bu yönetmelikler Resmi Gazete’de yayımlanmadığı bu yüzden de yasal bir nitelik kazanmadığı öğrenildi. Çünkü Danıştay’ın yerleşmiş kararlarına göre Resmi Gazete’de yayımlanmayan yönetmelikler ve bunlara dayanılarak yapılan işlemler yok hükmünde sayılıyor.

Suç haline getirildi
Oysa AKP’li Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in yayımladığı yönetmelik, Metin Bostancıoğlu döneminde yayımlanan ve özel dersanelerdeki başörtüsü yasağına dayanak olarak gösterilen düzenlemeyi aynen koruduğu gibi, Resmi Gazete’de de yayımlandığı için başörtüsü yasağı resmileşmiş oldu. Daha önce yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlanmadığı için dersaneler başörtüsü yasağı konusunda insiyatif kullanabiliyordu. Ancak MEB’in son yönetmeliğinin 22 Temmuz tarihi itibariyle Resmi Gazete’de yayımlanmış olması nedeniyle bu imkanda ortadan kalkmış oldu. Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren bu yönetmelikle, başörtülü öğrenci ve öğretmene yer veren dersaneler yönetmeliğe aykırı hareket ettikleri gerekçesiyle suçlu duruma düşebilecekler.

İmzada bulunan Resim ve Linkleri görebilmeniz için 0 Mesajınız olması gereklidir !.Sizin ise şuan 0 Mesajınız var.

gençüsküdar isimli Üyemiz şuan sistemimize bağlı değildir. (Offline)   Alıntı ile Cevapla