İslamiyette tarikatlar islam dışı gibi gösterilemez , çünkü islamiyet sadece şeriat çerçevesi ile sınırlı değildir. Çerçevenin içine doğru gidildikçe tarikatın ve hakikatın da var olduğu bulunacaktır.
Ehl-i Tarik müntesiblerin tamamı bilirki , şeyhin yüzüne alenen bakmak bir edeb dışı davranıştır. Şeyhin yüzünü putlaştırmak veya onu ulaşılacak bir makam gibi görmek , hiçbir tasavvuf yolunda görülmemiştir.
Mahviyet ve istikamet üzerinde bulunan bir Şeyh Fena-fillah makamına ermiştir. Kararlarını alırken kendi hükümleri kalmamış , bir maske bir resim veya bir çeşme gibi görürler kendilerini.
Zaten Cenab-ı Rahman hadisi kudsisinde
Kulum bana nafilelerle yaklaşır. O kadar ki, ben onu severim ve ben onu sevince işiten kulağı, gören gözü, tutan eli ve yürüyen ayağı olurum.
buyurmuştur. Buna binanen tasavvufu inkar aynı zamanda bu hadisi kudsiyi de inkar anlamına gelmektedir.
İşin ilmi kısmının yanı sıra , birde mantıki yönden incelemek gerekir ise:
Ehl-i tarik kişi zaten şeriatın en ince ayrıntılarına dek uyan , farzların yanı sıra nafilelerle zamanını geçiren bir kişidir. Bu nedenle tarikat okul çağına giren bir çocuğun okuma yazmayı kendi kendine öğrenmesi yerine , bir okula gönderip , bir muallimin terbiyesi altına girerek , daha çabuk ve detaylı olarak okur yazarlığı öğrenmesi anlamına gelmektedir diyebiliriz.
Okur yazarlığı kendi kendine öğrenen biri , belkide düşeceği hatayı yıllar sonra anlayabilecek , belkide anlayamadan , ebedi hayata çekilecektir. Bir tarikat zaten şeyhini ön plana çıkarıp ,
Allah ve resulune perde oluyorsa, zaten o tarikat , tarikat değildir.
Günümüzde tarikatlara bu kadar kusur bulunmasının asıl sebebi de , bu sahanın büyük bölümünün sahte şeyh ve tarikatlar tarafından istila edilmiş olmasındandır. Oysa bu yolun hakiki yolcuları çok iyi bilirlerki , Allah Resulu (s.a.v) ölmemiştir , beden olarak fani dünyadan ayrılmış olsa dahi , mübarek ruhaniyetleri , gönülden gönüle dolaşarak irşada devam etmekte , ve kendi yolundan giden fırka-i Naciye ile birlikte asr-ı saadeti yaşamaktadırlar. Selam hidayete tabii olanlara olsun....
...