Tekil Mesaj gösterimi
Alt 29.10.2005, 18:49
acohsny
O Bir Kalfat'lı

acohsny - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Teşekkür etti: 54
49 Teşekkür 25 Mesaja aldı
Arrow Gaybi kim bilir

Sual: Gayb nedir? Gaybi kimler bilebilir?

CEVAP

Gayb, duygu organlari ile veya hesap ile, tecrübe ile anlasilmayan sey demektir. Gaybi ancak Allah bilir. O, Âlim-ül-gayb [gaybi bilen]dir (Hasr 23) ve Allâmül-guyûb [gayblari en iyi bilen]dir. (Sebe 48)

Bu konudaki birkaç âyet meali söyledir:

(Allah’in, gayblari en iyi bilen oldugunu hâlâ anlamadilar mi?) [Tevbe 78]

(De ki: Gaybi bilmek Allah’a mahsustur.) [Yunus 20]

(Göklerin ve yerin gaybi Allah’a aittir.) [Hud 123, Nahl 77]

(De ki: Göklerde ve yerde gaybi Allah’tan baska bilen yoktur.) [Neml 65, Hücurat 18]

Gaybi Peygamberler de bilmez. Bu konudaki birkaç âyet-i kerime meali söyledir:

(Ben gaybi da bilmem.) [Enam 50, Hud 31]

(Gaybin anahtarlari Allah’in yanindadir.) [Enam 59]

(De ki: Eger ben gaybi bilseydim elbette daha çok hayir yapmak isterdim.) [Araf 188]

Gaybi cinler de bilmez. Bir âyet meali:

(Cinler gaybi bilselerdi, zelil edici azap içinde kalmazlardi.) [Sebe 14]

Falanca hoca, filanca falci gaybi biliyor demek küfür olur. Bir hadis-i serifte buyuruluyor ki:

(Falcinin, büyücünün veya baska birinin gaybdan verdigi haberlere inanan, Kur’an-i kerime inanmamis olur.) [Taberani]

Allahü teâlâ dilerse, Peygamberlerine bazi gayblarini bildirir. Bu konudaki iki âyet meali söyledir:

(Allah size gaybi bildirmez; fakat diledigi Peygamberine gaybi bildirir.) [Al-i imran 179]

(Allah gayba kimseyi muttali kilmaz; ancak diledigi Peygamber müstesna. Çünkü her Peygamberin önünden ve ardindan gözcüler salar.) [Cin 26, 27]

Hz. Musa, ledün ilmine sahip, yani Allah’in kendisine gayblari bildirdigi bir zata, (Rabbimizin sana ögrettigi dogruyu bulmama yardim edecek hayra götürecek bir ilmi bana da ögretmen için, sana tâbi olmak istiyorum) dedigi Kur’an-i kerimde bildiriliyor. (Kehf 66)

Gayblari bilen, ledünni ilme sahip olan bu zatin Hz. Hizir oldugu bildirilmistir. Resulullah efendimize ise, birçok gayblar bildirilmisti.

Hadis-i seriflerde buyuruluyor ki:

(Saflarinizi tamamlayin. Çünkü sizi elbette arkamdan da görüyorum.) [Müslim]

(Rüku ve secdeleri düzgün yapin, Allah’a yemin ederim ki, sizin rüku ve secde yaptiginizi arkamdan görüyorum.) [Buhari, Müslim] (Gözde görmeyi yaratan Allahü teâlâ, diger uzuvlarda da görmeyi yaratmaya kadirdir. Resulullahin bu mucizesini inkâr eden, Allah’in kudretini inkâr etmis olur.) Resulullahin gündüz aydinlikta nasil görürse, gece karanlikta da aynen gördügü Buhari’deki hadis-i serifte bildirilmistir.

Evet Allah’tan baska gaybi kimse bilemez. Bilir demek küfürdür. Bir gün Resulullahin devesi kayboldu. Münafiklar bunu firsat bilip “Hani göklerden, Cennetten, Cehennemden bahsediyordu. Kaybolan devesinin yerini bile bilmiyor” dediler. Münafiklarin bu sözü Resulullaha ulasinca, (Vallahi ben ancak Rabbimin bana bildirdiklerini bilirim. Su anda Rabbim, bana devemin nerede oldugunu bildirdi. Devem, su anda falanca yerdedir) buyurdu. Tarif edilen yere gidip deveyi bir agaca bagli olarak buldular. (Mevahib-i ledünniyye)

Ancak, Allahü teâlâ bildirirse Resulü de, evliyasi da bilebilir. Bunun delillerini yukarida genisçe bildirdik. Hadis-i serifte buyuruluyor ki:

(Kalbleriniz temiz olsa idi, siz de benim duyduklarimi duyardiniz.) [I. Ahmed, Taberani] (Bu hadis-i serifteki gibi kalbi temiz olan Hz. Ömer, Medine’den Iran’daki ordusunu görüp, komutani Sariye’ye, “Daga yanas” demistir. (S. Nübüvve)

Yine bir hadis-i serifte buyuruluyor ki:

(Geçmis ümmetler içinde vukuundan önce bazi gayblari haber veren keramet ehli zatlar var idi. Ümmetimden de Ömer onlardandir.) [Buhari, Müslim]

Hz. Ömer’inki gibi baska evliyadan da birçok keramet görülmüstür. Kur’an-i kerim bunu bildirmektedir. (Neml 38-40, Meryem 24, Al-i imran 37, Kehf 17,18)

Netice: Allah diledigine gaybi bildirir ve o da gaybdan haber verir. (Avarif-ül-mearif)

İmzada bulunan Resim ve Linkleri görebilmeniz için 0 Mesajınız olması gereklidir !.Sizin ise şuan 0 Mesajınız var.
acohsny isimli Üyemiz şuan sistemimize bağlı değildir. (Offline)   Alıntı ile Cevapla