| AK Parti hükümeti İşte AK Parti hükümetinin "geri adımları" Vakit, dördüncü kuruluş yıldönümünde AK Parti Hükümeti'nin attığı geri adımları ortaya çıkardı. 18 Kasım 2002'de Abdullah Gül'ün başbakanlığında kurulan 58., 4 Mart 2003'de kurulan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında kurulan 59. AK Parti Hükümeti'nin attığı geri adımları araştırdık. Vakit'in arıştırmasına göre, AK Parti 17 defa geri adım attı. Söz konusu geri adımlarda; Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve yargı organlarının vetoları ile CHP'nin muhalefeti etkili oldu. AK Parti'nin üç yılın sonunda attığı geri adımlar şunlar: TOPRAK, İSTİFA ETTİ: 9 Ocak 2003- YAŞ kararları ile TSK'dan ihraç edilen Ramazan Toprak, Milli Savunma Komisyonu Başkanlığı'ndan istifa etti. MAĞDURLARA AF GETİRİLMEDİ: 17 Ocak 2003- AK Parti Hükümeti, 'AB İkinci Uyum Paketi'nde yer alan 'üniversite öğrencilerinin disiplin cezalarının affı'nı öngören maddeyi; CHP'nin, 'başörtüsü yasağından dolayı üniversiteden atılan öğrencilere af getirdiği' itirazı üzerine geri çekti. YAŞ'A YARGI YOLU AÇILAMADI: 1 Temmuz 2003- Hükümet, YAŞ'a yargı yolunu açan maddeyi AB Uyum Yasası'ndan çıkarttı. SİT ALANLARI KALDI: 3 Temmuz 2003- AK Parti, SİT alanlarıyla ilgili düzenlemeyi geri çekti. Hazine'ye ait taşınmazların satışına imkan tanıyan kanun tasarısında yer alan ve aralarında SİT alanlarında yapılaşmaya yüzde 3 oranında izin veren düzenlemenin de bulunduğu beş madde geri çekildi. FAKİR ÖĞRENCİLER ÖZEL OKULLARDA OKUYAMIYOR: 19 Temmuz 2003- Danıştay 8. Dairesi, fakir öğrencilerin özel okullarda okutulmasına ilişkin Milli Eğitim Bakanlığı'nın genel düzenleyici işleminin yürütmesini durdurdu. AK Parti, fakir öğrencilerin özel okullarda okumasına fırsat veren düzenlemeden vazgeçti. 2B YASASI ASKIYA ALINDI: 27 Ağustos 2003- Kamuoyunda 2B diye bilinen 'orman niteliğini yitirmiş arazilerin' satışına imkân veren Anayasa değişikliği Cumhurbaşkanı Sezer'in iki defa veto etmesi üzerine askıya alındı. KUR'AN KURSU YÖNETMELİĞİ GERİ ÇEKİLDİ: 11 Aralık 2003- 28 Şubat sürecinde ilköğretim çocuklarına yasaklanan yatılı Kur'an kurslarının yeniden açılmasına yönelik Kur'an Kursu yönetmeliği geri çekildi. Cumhurbaşkanı Sezer, makamında Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu ile görüşerek, söz konusu yönetmeliğin geri çekilmesi istedi. Bu görüşmenin ardından Prof. Dr. Bardakoğlu, Kur'an kursu yönetmeliğinin gerekçelerinin çok doğru olduğunu ancak eleştiriler sebebiyle uygulamayı ertelediklerini söyledi. EĞİTİM VE ÖĞRETİMİ ENGELLEYENLERE CEZA YOK: 12 Şubat 2004- AK Parti, TCK Tasarısı'nın eğitim, öğretim ve inanç özgürlüğünün engellenmesine ilişkin maddelerini metinden çıkardı. BEDELLİ ASKERLİK GERİ ÇEKİLDİ: 22 Nisan 2004- AK Parti Erzurum Milletvekili Mehmet Nuri Akbulut'un hazırlayıp, TBMM Başkanlığı'na sunduğu ve uzun süredir komisyon gündeminde bekleyen bedelli askerlik yasa teklifi Genelkurmay Başkanlığı'nın isteği üzerine geri çekildi. YÖK KANUNU DEĞİŞMEDİ: 29 Mayıs 2004- AK Parti, öncelikli gündem maddeleri arasına koyduğu YÖK Yasası ve İHL mezunlarına yönelik katsayı adaletsizliği konusunda hep geri adım attı. BAŞÖRTÜSÜ HÂLÂ UZLAŞMA BEKLİYOR: 11 Temmuz 2004- YÖK Başkanı Prof. Dr. Teziç, Anayasa ve yasaların değiştirilerek türbana izin verilemeyeceğini açıkladı. Başbakan Erdoğan, "Türkiye'de bununla ilgili yasal maniler varsa, bu yasal manileri değiştirecek veya yeni düzenlemeleri yapacak olan yerler bellidir" dedi. Başbakan Erdoğan, başörtüsü yasağının toplumsal uzlaşma ile çözüleceğini ifade ediyor. MÜSTEŞAR İSTİFA ETTİ: 18 Temmuz 2004- Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün, dışarıdan görevlendirmeyle Avrupa Konseyi ve İnsan Hakları Genel Müdür Yardımcılığı'na getirdiği Doç. Dr. Hasan Nuri Yaşar istifa etti. Yaşar, türban ve laiklikle ilgili görüşleri sebebiyle CHP tarafından hedef alınmıştı. TESETTÜRLÜ YARIŞMAYA BOYKOT: 19 Temmuz 2004- Suudi Arabistan'da 2005 yılında yapılması planlanan İslâm Oyunları'nda, kadın sporculara tesettür şartı haberlerinin bazı medya organlarında yer alması üzerine Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, "Eğer bayan sporcuların tesettüre girmesi gibi durum söz konusu ise bayan sporcu götürmeyiz. Sporun uluslararası ruhuna uyarız" dedi. TCK, AB VE EVRENSEL HUKUK İLKELERİNE AYKIRI: 27 Eylül 2004- AK Parti, hem AB'ye, hem de evrensel hukuk ilkelerine aykırı ceza maddelerinin yasalaştırdı. Din görevlileri, sadece görüşlerini açıkladığı gerekçesiyle hapis cezası alabilecek. TCK ERTELENDİ: 1 Nisan 2005- TCK'nın hazırlanma ve Meclis'te geçme aşamalarında içeriğine değil de "zinaya" odaklanan kartel, yasanın uygulama tarihini erteletti. Vakit
__________________ Her eylem yeniden diriltir beni... Nehirler düşlerim göl kenarında... |