Selamunaleykum!!!
Asil sorunun cevabi Gurbetci hocam'dan cok güzel anlatildi,
allah kendisinden razi olsun.!!
Bu konuyla ilgili gecenlerde okumus oldugum bilgileri aktarmak istiyorum, daha dogrusu NUR suresi'nin 6-9 ayetlerin nuzul sebebleriyle ilgili.
1-Buhari'den:
Ibnu Abbas'dan rivayete göre Hilal b. Umeyye Peygamber(sav)'in huzurunda karisina Serik b. Sehma ile ZINA etti diye söz atti. Resulullah da Hilal'e:
- Dört sahidini hazirla, yahut arkana had(vurulur) buyurdu.
Bunun üzerine Hilal:
-Ya Rasulallah. Birimiz karisinin üstünde bir erkek görürse, sahid aramaya mi gidecek?( sahid getirinceye kadar savusmaz mi?) diye itiraz etti.
Rasulullah:
-Sen sahidlerini hazirla. Aksi takdirde arkana hadd-i kazf (seksen degnek) vurulur. demeye devam etti. Bunun üzerine Hilal b. Ümeyye:
-Ya Rasulallah!! Seni hak peygamber olarak gönderen
Allah Teala'ya yemin ederim ki, muhakkak ben kesin olarak dogru söyliyorum. Ve eminim ki,
Allah benim arkami hadden kurtaracak bir vahiy, bir ayet gönderecektir, dedi. Bu sirada hemen Cibril indi ve Rasulullah'a Nur suresinin 6-9 ayetlerini getirdi.
2-Nur suresi:
6,7. "Eslerine zina isnadinda bulunup da kendilerinden baska sahitleri olmayanlara gelince, onlarin her birinin sahitligi, kendisinin dogru söyleyenlerden olduguna dair dört defa
Allah adina yemin ederek sahitlik etmesi, besinci defa da, eger yalan söyleyenlerden ise Allah'in lanetinin kendi üzerine olmasini dilemesidir."
8,9. "Kadinin, kocasinin yalan söyleyenlerden olduguna dair dört defa
Allah adina yemin ve sahitlik etmesi, besinci defa da , eger dogru söyleyenlerden ise Allah'in gazabinin kendi üzerine olmasini dilemesi kendisinden cezayi kaldirir."
2a)Islam aile hukunda bu "lian" terimi ile ifade edilir, ve kisacasi, hakim önünde yeminlerden sonra her ikisinden ceza kaldirilir, ve evlilik bagi sona erer.
Okumus oldugum Kitab:
1)Kur'an ilimleri, Subhi es-Salih, yazarin vermis oldugu kaynaklar: Tefsir Ibnu Kesir ve el-Itkan.
2 ve 2a) Kur'ani Kerim ve türkce aciklamali meali
Ne güzel adalet degil mi?!!! Elhamdulillah!!!