Tekil Mesaj gösterimi
Alt 27.06.2006, 13:11
alem-i ervah

Teşekkür etti: 0
12 Teşekkür 12 Mesaja aldı
selamun aleykum Harun reşid ilgili bir kıssada ben eklemek istedim

HAKİKATİNİ GÖRÜNCE
Halife Harun Reşid döneminin velilerinden olan Behlül Dana Hazretleri bir gün düzgünce kesilmiş tahta parçalarından eve benzer bir şeyler yapıyordu Bunu Harun Reşid'in hanımı Zübeyde Hanım görüp ona ne yaptığını sordu. Behlül Dana Hazretleri:
"Cennet köşkü yapıyorum efendim." diye cevap verdi. Dindar bir kadın olan Zübeyde Hanım, meczup bir zat olan Behlül Dana Hazretlerine:
"Peki, bu cennet köşkünü bana satar mısın?" diye sordu. Behlül de cevaben:
"Almak isterseniz satarım."
"Peki, kaç paraya satıyorsun?"
"Sana bir akçeye veririm."
Aralarında geçen bu konuşmadan sonra halifenin hanımı, hemen bir akçeyi çıkarıp verdi ve Behlülün yaptığı bu cennet köşkünü satın aldı. Behlül Dana Hazretleri de bu akçeyi alıp hemen bir fakire, ihtiyacını karşılaması için verdi.
O gece Harun Reşid ve hanımı, rüyalarında kendilerini cennette gördüler. Zübeyde Hanım gayet lüks ve göz alıcı bir köşkte oturuyordu. Harun Reşid, bu köşke çok imrendi ve hanımına sordu:
"Ey hanım, sen bu köşke ne zaman ve nasıl malik oldun?"
"Dün bir akçeye Behlül'den satın almıştım."
Neyse Sabah oldu, Harun Reşid, yatağından kalkar kalkmaz hemen Behlül Danâ'yı çağırttı ve:
"Dün eşime bir cennet köşkü satmışsın. Ondan bir tane de bana yapar mısın?" dedi
"Tabiî yaparım."
"Peki, kaça yapacaksın?"
"Bin akçeye yaparım."
"Ama eşime bir akçeye yapmışsın, bana niçin böyle pahalı söylüyorsun?"
"Evet doğru, ona bir akçeye verdim. Ama o köşkün hakikatini görmeden aldı. Sen ise, dün gece onun nasıl görkemli bir köşk olduğunu gördün. Dolayısıyla ben de buna göre fiyat istiyorum."

vesselam..
alem-i ervah isimli Üyemiz şuan sistemimize bağlı değildir. (Offline)   Alıntı ile Cevapla