| Çin, Doğu Türkistan Petrollerine Doymuyor Doğu Türkistan’ın doğusunda yer alan Turfan ve Hami (Kumul) havzalarında faaliyet gösteren Çin Petrol Şirketler Grubu'na bağlı Turfan-Hami(Kumul) Petrol Havzası İşletmesi, bölgedeki petrol arama çalışmalarına hız verdi. Şirket yetkilileri, bölgede üç 100 milyon tonluk petrol ve doğal gaz yatağı bulunduğunu açıklayarak, bu keşfin şirketin üretim istikrarına güçlü güvence sağladığını belirttiler.
Alev Dağı, Turfan bölgesinde yer alan tanınmış bir turistik bölge. Burada uzun süren petrol arama çalışmaları sonucunda Alev Dağı'nın altında 300 milyon ton petrol ve doğal gaz yatağı bulunduğu, bunların 70 milyon tonluk kısmının değerlendirilebilir halde olduğu tespit edildi. Birkaç yıl sonra Alev Dağı'nı ziyaret eden turistler, yörenin eşsiz doğal güzelliklerinin yanı sıra, geniş kapsamlı petrol çıkarma çalışmalarına da tanık olabilecekler.
Doğu Türkistan’ın Balikun İlçesi'nde yer alan havzada 1950'li yıllarda başlatılan petrol arama çalışmaları, uzun bir dönem fazla sonuç getirmemişti. Ancak 2004 yılında yeni yöntemlerle yeniden başlatılan petrol arama çalışmaları sonucunda bu havzada 180 milyon tonluk petrol ve doğal gaz rezervi bulundu. Burası, önümüzdeki üç yıl içinde yılda 500 bin tonluk petrol üretim kapasitesine ulaşacak.
Bunun dışında Turfan-Hami(Kumul) Çukuru'nun kuzeyinde de 110 milyon ton petrol ve 37 milyar 200 milyon metreküp doğal gaz rezervi bulundu.Bu yeni keşiflere dayanarak, Turfan-Hami Petrol Havzası İşletmesi, üretim hedeflerinde önemli değişiklikler yaptı ve 11. Beş Yıllık Gelişme Planı'nın sona ereceği 2010 yılında yıllık petrol üretimini 2 milyon 300 bin ton, doğal gaz üretimini de 2 milyar metreküp olarak belirledi. |