| Ölüm Imâm-i Gazâlî hazretleri buyurdu ki:
"Ölüm büyük bir istir, büyük bir tehlikedir. Insanlar bunu bilmiyorlar. Hâtirlasalar da kalblerine fazla tesir etmiyor. Çünkü kalbleri dünya mesgalesine öyle dalmistir ki, kalblerinde baska bir seye yer kalmamistir. Bundan kurtulus çâresi, bazen bir yere çekilmek ve bir saat kadar kalbini dünya mesgalelerinden uzak tutmaktir. Nitekim issiz sahralarda dolasan bir kimse, baskalarindan kendisine bir yardim gelecegini düsünmez, basinin çâresine bakar, önceden tedbir alir. Iste tenha bir yerde oturup kendi kendine demelidir ki: Ölüm yaklasti, belki bugün gelir. Eger sana bilmedigin karanlik bir magaraya gir deseler, 'Içerisinde kuyu var mi? Yoksa zehirli veya yirtici hayvana rastlar miyim veya ne var, ne yok bilmiyorum' diyerek, dizlerinin bagi çözülür. Ölümden sonraki isin, mezardaki korkulu hâlinin bundan asagi olmadigi, gün gibi meydandadir.
Bunu düsünmemek ne biçim bir cesarettir. Bunun en güzel çâresi, ölen arkadaslarina bakmak, onlari düsünmektir... Mezardaki hâllerini düsün! Onlari hâtirlayip dünyada her birinin mevkisini, zenginligini, islerini, sikintilarini, nes'elerini, dünyada neye kavustuklarini, ölümü nasil unuttuklarini ve beklemedikleri bir zamanda, âhiret için ellerinde azik yokken, ölümün ansizin gelip onlari götürdügünü düsün! Simdi mezardaki hâllerinin nasil oldugunu, âzâlarinin birbirinden nasil ayrildigini, etlerini, derilerini, gözlerini ve dillerini böceklerin, kurtlarin nasil yedigini, onlar bu halde iken vârislerinin mallarini taksim edip rahat rahat nasil yedigini göz önüne getir!.."
Hadis-i serîfte Peygamberimiz aleyhisselatü vesselam buyuruyor ki: (Ey ümmetim, emeliniz kisa olsun, ölümü çok hâtirlayiniz!)
__________________ İmzada bulunan Resim ve Linkleri görebilmeniz için 0 Mesajınız olması gereklidir !.Sizin ise şuan 0 Mesajınız var.
|