Tekil Mesaj gösterimi
Alt 12.11.2006, 00:15
Hikaye

Hikaye - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Teşekkür etti: 24
49 Teşekkür 19 Mesaja aldı
Karz-ı hasen konuusnda bir program yapmıştım, bazı şeyleri ben de ekleyeyim müsaadenle kardeşim

Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem:

“Kim bir müslümanın dünya sıkıntılarından birini giderirse Allah da onun ahiret sıkıntılarından birini giderir. Kul kardeşinin yardımında olduğu sürece Allah da onun yardımındadır.” buyurmaktadır.

Yine:

“Sadaka on misliyle, karz onsekiz misliyle mükâfatlandırılır.”

Ve “İki defa borç vermek bir defa sadaka vermek gibidir.” hadisleri genel veya özel olarak ödünç vererek insanlara yardımcı olmanın dindeki yerine ve erdemli bir davranış olduğuna işaret etmektedir.

Efendim,Borçlanma öncesi şart koşulmaksızın, ödeme sırasında hediye veya daha güzelini vermede bir sakınca görülmemiştir.

Bakınız efendimiz aleyhisselam, 3 yaşında bir deve ödünç almış ödeme zamanında daha değerli 6 yaşında olan bir deve vermiş ve

“Sizin en hayırlınız, ödeme bakımından en güzel olanınızdır.” buyurmuştur.

Borçlanma akdinin yazılı belge ve şahitle vesikalandırılması, muhtemel anlaşmazlıkları ve mağduriyetleri önleyeceğinden gerekli bir davranıştır.

Borçlanma esaslarını belirleyen Bakara suresinin 282. ayeti Kur’an’ın en uzun ve kapsamlı ayetidir.

Ayet noterlik müessesesinin esaslarını koymuş, hassas müslümanlar da bu tavsiyeyi genellikle uygulamışlardır.

Efendimiz aleyhisselam şöyle buyuruyor;

“Miraç gecesi bana, cennet kapısından şöyle bir yazı getirildi:

“Sadaka için on katı, karz-ı hasen için ise onsekiz katı ecir vardır”

Cebrail’e karzın niçin sadakadan daha üstün olduğunu sorduğumda, şu cevabı verdi:

“Şüphesiz dilenci (çoğu zaman) yanında varken ister. Ödünç isteyen ise, ancak ihtiyaç sebebi ile ister.”

“Kim ödemek niyetiyle başkasının malını alırsa, Allah bu borcu ödemeye onu muvaffak kılar. Kim de başkasının malını telef etmek niyetiyle alırsa, yüce Allah bu malın bereketini giderir ve borcunu ödemeye muvaffak olamaz.”

İmzada bulunan Resim ve Linkleri görebilmeniz için 0 Mesajınız olması gereklidir !.Sizin ise şuan 0 Mesajınız var.
Hikaye isimli Üyemiz şuan sistemimize bağlı değildir. (Offline)   Alıntı ile Cevapla