|
O Bir Kalfat'lı
Teşekkür etti: 22
9 Teşekkür 6 Mesaja aldı
|
Kul, Allah’tan nasil razi olur?
Müslümanin itikadi söyledir ki, her hayir ve ser Allah’tandir. Her isi yaptiran Allahü teâlâdir. Bu is Allah’tan geldigine göre, bir müslüman olarak bu ise riza göstermek gerekir. Çünkü Müminin basina gelen her is, müminin hayrinadir. Onun için vaki olanda hayir vardir buyurulmustur. Vaki olan bir isle karsi karsiya olan, ne kadar zor olursa olsun buna riza göstermesi gerekir.
Kavmi, Musa aleyhisselama, (Allahü teâlâdan ögren, neden razi ise, onu yapalim) dedi. Vahiy geldi. Allahü teâlâ söyle buyurdu.
(Kaza ve kaderime riza gösterirseniz, sizden razi olurum. Benim rizam, sizin rizaniza baglidir. Benden razi olursaniz, sizden razi olurum)
Bir hadis-i serifte buyuruldu ki:
(Allahü teâlâ buyuruyor ki, ben kaza ve kaderime razi olandan razi olurum. Razi olmayandan razi olmam ve ona gazap ederim)
Yine Allahü teâlâ buyuruyor ki:
(Kaza ve kaderime razi olmayan, begenmeyen ve gönderdigim belalara sabretmeyen, benden baska Rab arasin! Yer yüzünde kulum olarak bulunmasin!) [Taberani]
Allahü teâlâ, benim yaptigim ise razi olmayan kendine baska Rab arasin buyuruyor. Baska Rab olmadigina göre, yapilacak is, Allahü teâlânin her isine razi olmaktir. Onun gönderdigi belalara sabretmek sarttir. Peygamber efendimiz buyurdu ki:
(Allahü teâlâ buyurdu ki: "Bedenine, evladina veya malina bir musibet gelen, sabr-i cemille karsilarsa, [yani güzel sabrederse] kiyamette ona hesap sormaya haya ederim.) [Hakim]
Güzel sabir, gelen belaya razi olup, herkese açiklamamak ve sikayette bulunmamak demektir. Güzel sabreden, dünya ve ahirette kurtulusa kavusur. Hadis-i serifte buyuruluyor ki:
(Derdini açiklayan sabretmis olmaz.) [I.Maverdi]
Allahü teâlâ, (Benden razi olandan razi olurum) buyuruyor. Allahü teâlânin kaza ve kaderine razi isek, Onun da bizden razi oldugu anlasilir. Allahü teâlâdan gelenlerden razi degilsek, sikayetçi isek, Ona asi isek, O da bizden razi degildir.
Bir âbid zata, gece rüyasinda, (Senin Cennetteki komsun su çobandir) denir. Âbid merak eder, çobani bulur. Çobanin evinde üç gün misafir kalir. Âbid, gece ibadet ederken çoban uyur. Âbid, çobana der ki:
- Senin ibadetin bu kadar mi?
- Evet bu kadar.
- Iyi düsün, baska hasletin yok mu?
- Benim ibadetlerim bu kadardir. Fakat benim küçük bir özelligim var. Darlikta, sikintida olsam hâlimden razi olur hiç kimseye sikayette bulunmam, hatta bu hâlimden kurtulmayi da istemem. Hasta olsam, yine hâlimden memnun olurum.Âbid, elini basina koyarak der ki:
- Buna mi küçük özellik diyorsun? Her babayigit bu haslete sahip olmaz.
Bir Âbidin de, (Ya Rabbi, benden razi ol) diye dua ettigini duyan Rabia-i Adviyye hazretleri, (Kendisi Allah’tan razi olmadigi halde, Allah’in kendisinden razi olmasini nasil ister) buyurdu. (Kul, Allah’tan nasil razi olur?) diye sordular. (Allah’tan gelen nimet ve belayi ayni gördügü vakit) buyurdu. Bela gelince de, nimetteki gibi hâli degismemisse, Rabbinden razi sayilir.
|