Tekil Mesaj gösterimi
Alt 21.01.2007, 17:25
HASGIZ
Beni benden et ama SENden etme ALLAHim!

HASGIZ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Teşekkür etti: 35
8 Teşekkür 6 Mesaja aldı
Basortusu Yasagi, Avrupa da yayiliyor

http://www.haberalemi.net/resimler/haberler/15866.jpg

Avrupa ülkelerinde 11 Eylül saldırıları sonrasında artan ‘İslâmofobî’ korkusu Müslüman vatandaşlara yönelik başörtüsü yasağına dönüştürülüyor. Belçika’da Amvers Belediyesi gişe çalışanlarına başörtüsü yasağı getirirken, Almanya’nın Bavyera eyaletinde Müslüman öğretmenlere getirilen yasağa Anayasa Mahkemesi onay verdi. Oysa Almanya’da rahibe kıyafetine bir kısıtlama yok.

BRÜKSEL
Belçika’nın Amvers Belediyesi’nin gişe çalışanlarına başörtüsü yasağı getirmesi, tepkilere neden oldu.
Amvers’in Büyük Meydan’ında toplanan yüzlerce kişi, belediyenin başörtülü gişe personelini “halkla karşılaşmayacakları” birimlere kaydırmasını protesto etti. Dün TSİ 21.00’de başlayan protesto gösterisine Müslüman derneklerinin yanı sıra Belçika’dan pek çok sivil toplum örgütü de destek verdi. Büyük Meydan’da el ele tutuşarak büyük bir çember oluşturan göstericiler, belediyede şimdiye başörtüsünden dolayı en ufak bir sıkıntı yaşanmadığını belirterek, uygulamanın nedenini anlayamadıklarını ifade etti.
Belediyede çalışan başörtülü Fatma Çal, “Şimdiye kadar belediyede başörtüsünden dolayı herhangi bir sıkıntımız olmadı. Belediyenin yeni uygulamasının nedenini bir türlü anlayamadık. Burada tepkimizi dile getirmek için toplandık. Şayet gişelerde bir problem varsa başörtülü insanlar gişelerden ayrılınca problem hallolacak mı? Başörtülüleri halkla karşılaşmayacakları birimlere vermeleri kabul edilemez” dedi.
Faslı belediye çalışanı Ziani Fattouma da başörtülü çalışmaktan dolayı şimdiye kadar hiçbir problemle karşılaşmadığını belirterek, “Kadınlarla sürekli iç içe olduğum bir derneğin başındayım. Şimdiye kadar bu şehirde herkes uyum içinde yaşadı. Belediye kimden etkilenerek ve neden böyle bir karar almaya çalışıyor anlayamıyorum. Bu yüzden olayı protesto ediyorum” şeklinde konuştu.
Meydandaki gösterinin ardından göstericiler, Belediye Meclisi oturumunun devam ettiği belediye binasına doğru yürüyüşe geçti. Göstericilerden bir kısmı, Amvers Belediye Meclisi oturumuna girerek, parti temsilcilerinin gişelerde başörtüsü yasağı ile ilgili konuşmalarını dinledi.
Oturumda ilk sözü alan ırkçı söylemleriyle tanınan Vlaams Belang partisi temsilcsi Phippe De Winter, “Karar son derece sevindiricidir. Biz Belçika’da yaşıyoruz ve başörtüsü artık tarihte kalmış bir olaydır. Başörtüsünün sadece gişelerde değil tüm belediyede yasaklanması gerekirdi. Türkler Türk adaylara, Faslılar Fas adaylara oy verirken bize oy veren Flamanlar neden ırkçı sayılıyor bunu anlamıyoruz. Bundan daha doğal ne olabilir ki” diye konuştu.
Uygulamaya karşı çıkan Yeşiller Partisi yetkilileri ise, başörtülü insanların da Belçika vatandaşı olduklarını hatırlatarak, karara tepki gösterdi.

Rahibelere serbest, başörtülülere yasak
Almanya’nın Bavyera eyaletinde Müslüman öğretmenlere getirilen başörtüsü yasağına Anayasa Mahkemesi’nden de onay geldi.
Batı ülkelerinde yaşayan Müslüman halkların inanç özgürlüklerini kısıtlayan yasalara bir yenisi daha eklendi. Bavyera Eyaleti Anayasa Mahkemesi, başörtüsü yasağının din özgürlüğünü ihlal etmediğine ve ayrımcılığa yol açmadığını gerekçe göstererek kararı onadı. Almanya’da hizmet veren İslam Dini Cemiyeti, eyalette rahibelerin giyimlerine müdahalede bulunulmadığına dikkat çekerek yasağın adil olmadığı şikâyetiyle mahkemeye başvurmuştu. Cemiyet şimdi, davayı Federal Anayasa Mahkemesi’ne taşımayı planlıyor. Eyaletteki muhafazakâr politikacılar ise mahkemenin kararını memnuniyetle karşıladı.

HASGIZ isimli Üyemiz şuan sistemimize bağlı değildir. (Offline)   Alıntı ile Cevapla