| Yukarıdaki "acaba" başlıklı yazıyı okurken aklıma şu düşünceler düştü:
Öncelikle elbetteki kitap seçeceğiz... Bu bizim tercihimiz... Örneğin zaten düşüncemize uyan yazarların kitaplarından zevk almamızın sebebi de budur. Belli bir düşüncemiz vardır... Onu savunanı severiz.
Doğrusu peyami safanın şu an okuduğum kitabını daha önceleri okumak isterdim. Fikri açıdan müsbet, düşünceye sevkeden, yazılarıyla vatan millet sevgisi ve gençlerin gayreti, iman ve islam sevgisini, batıya karşıtlığı anlatmış... Bir nevi Necip Fazıl gibi... Hangisinin daha iyi olduğuna hepsinin ktiaplarını okuduktan sonra karar vereceğim. Ama şöyle düşünmekteyim: Peyami safanın diğer yazarlar gibi ön pşana çıkartılmaması, ün yapmaması, reklamamnın olmaması belki bu hamiyetperver ve vatan millet sevsini taşıması ve gençleri bu yönde düşünmeye ve çalışmaya sevk etmesindendir. Böyle bir yazarın reklamını elbetteki bu gençleri kötüye götürmek isteyen kişiler yapmazlar... istemezler.. Çünki düşünmelerini istemiyorlar...
Bir de şu var ki bu "acaba" adlı yazıyı okuduğum zaman şöyle bir düşünceye daldım. Kur'anımızın ayetlerini, Rasulullah efendimiz aleyhisselatü vesselam efendimizi hadislerini acaba diye yorumlamak ancak şöyle olur ki. Bu hükümlerin ve sözlerin sıddıkiyetine elbette iman ediyoruz ve karşıtını "acaba" diye sorgulamak karşıt fikir oluşturmak, imanın haleliyetine sebeb bile olabilir. bu mana da şöyle düşündüm ki... İnancımız gereği kanununa ve sözlerine teslim olduğumuz Rabbimizin, efendimiz aleyhisselatü vesselamaın sözlerine ancak şu şekilde bir "acaba?" ile yaklaşmamız gerekir ki "acaba bu sözün, bu emrin, bu davranışın hikmeti nedir?" diye tefekkür etmekten ibarettir.
Karşıt fikir oluşturmak ancak bizim gibi nakıs yani noksan olan yazarların kitaplarında olabilir. Çünki beşerdir şaşar. Her söylediği doğru olmayabilir. Ama rabbül aleminin kitabı öyle değil... Rasulullah öyle değil...
Bir de zaten peyami safa'nın bunun zıddını düşündüğünü de sanmıyorum ve inanmıyorum. Çünki yazılarından ve fikirlerinden müsbet manada düşündüğü ve yazdığı gayet aşikar.
Bu manadaki tefekkürlerim bu cümlelerden ibaret.
Lafı yine uzattım...
Hakkınızı helal ediniz
ebedi selamlar
Halil Kartal(kutayre)
__________________ İmzada bulunan Resim ve Linkleri görebilmeniz için 0 Mesajınız olması gereklidir !.Sizin ise şuan 0 Mesajınız var. (Kişisel Sayfam) |