1 Teşekkür 1 Mesaj için aldı
| Allahu Teâlâ Ahzab sûresinin 59. âyetinde, "Ey Peygamber! Hanımlarına, kızlarına ve mü'minlerin kadınlarına söyle: Evden çıkarlarken üstlerine vücutlarını iyice örten cilbablarını, dış elbiselerini giysinler. Bu onların tanınmalarına, tanınıp da eziyet edilmemelerine en elverişli olandır. Bununla beraber Allah çok bağışlayıcıdır, çok merhamet edicidir." buyurmuştur. Âyet–i kerimede geçen "cilbab" hakkında ulemânın pek çok beyanları vardır. Ben sizlere son devrin âlimlerinden birkaçının yorumunu nakledeyim. Meselâ, Elmalı merhum:
"Cilbab" baştan aşağı örten çarşaf, ferace, car gibi dış giysilerin adıdır." demiştir. Aynı şekilde gerek Konyalı Mehmet Vehbi Efendi, "Hülasatü'l–Beyan"da, gerekse Ömer Nasuhi Bilmen Efendi kendi tefsirinde "cilbab"ı çarşaf olarak tefsir etmişlerdir.
Yine bu konuyla alâkalı olarak Ümmü Seleme annemiz demiştir ki:
"Cilbablarını (dış elbiselerini) giysinler.' âyeti nazil olduğu zaman ensar kadınları üzerlerine siyah elbiseler giyerek öyle bir ağırbaşlılık ile çıkmışlardı ki, başları üstünde kuşlar varmış gibi idiler." Bakınız buradaki ifadede "elbisenin rengi" dahi verilmiştir. Bu beyanların neticesinde kadının örtüsünün siyah çarşaf olduğu anlaşılıyor.
Çarşaf, yüzyıllarca Osmanlı'da resmî kıyafet olma özelliği taşımıştır. Hatta Elmalı merhum "Bizler yetiştiğimiz zaman, memleketimizde validelerimizin tesettür tarzı bu idi." diyor. Zaten tefsirinde de, Ahzab sûresi 59. âyet–i celiledeki örtü için "çarşaftır" demiştir. Daha pek çok müfessir bu âyetin tefsirini yaparken bu örtüye "çarşaf" demiştir.
Efendim, bu kıyafetleri giyen insanlar, Kur'an'a ve Sünnet'e en uygun olanını yapmaya çalışıyorlar. Allahu Teâlâ namaz, zekât ve oruç gibi ibadetlerin nasıl ve ne şekilde yapılacağını bildirdiği gibi, örtünmenin de şeklini ve sınırlarını belirlemiştir.
Rabbimin yarattigi her kadin güzeldir, fakat benim carsafli hanimlara karsi tabirim "SAKLI INCI gibiler" Allaha emanet olun duadan unutmayin
(giymiyorum henüz nasip olmadı ama düşünüyoruz Rabbim ömür verirse.) Selamünaleyküm |
| |