5 Teşekkür 5 Mesaja aldı
| | Alıntı: Mesajı yazan Arkadaşımız serhendi | | | | | | Fetâva-yı Hindiyye?de şu hükümler vardır:
? Sözüne inanılır bir doktor hastanın ancak şarap içmekle tedavi olacağını, başka yolla tedavinin mümkün olmayacağını söylerse, gerçekten bu ihtimal de mevcutsa, âlimlerin ekserisi bu tedavinin yapılabileceğini bildirmişlerdir.
Yine aynı eserde şunları da okumak mümkündür:
? Müslüman bir doktor, hastaya deve sidiği, kan içmesini gerekli görse, başka helâl ilâçla tedavinin mümkün olmadığı da anlaşılsa bunlar da yapılabilir. Helâl tedavi şeklini alır.
Bu mevzuda geniş bilgi veren Kaynaklarıyla İslâm Fıkhında şu neticeye varılmaktadır:
? İnsandan insana kan nakli nasıl câizse, organ nakli de öylece câizdir, diyor ve yukarıdaki kıyas şartlarına dayanarak fetva verebiliyoruz. Ancak, bu gibi konular üzerinde İslâm FIkhında uzman olan değerli ilim adamlarının bir araya gelerek fetva vermeleri çok daha isabetli olur. Fukahadan mahdud da olsa bazılarının adem-i fetvasına bağlı kalmakta, fazla bir yarar yoktur. Çünkü aynı mes?ele hakkında fetva verenler de vardır. Kolaylık getiren ve yarar sağlayan ictihad ve fetvalar bu konularda tercihe lâyıktır | | | | | Serhendi hüsnü zanda bulunup iyi niyetli olduğunu bununla beraber çok yanlış bir şey yaptığını düşünüyorum. Zaruret halinde bazı şeylerin mubah olmasına itiraz edecek değiliz.
Ama sizin kıyasladığınız şeyler yanlış. Kıyas yapma senin benim değil müçtehidlerin işidir.
Bak sana hatırlayabildiğim kadarı ile bir kıssa yazayım. Tasavvuf kitaplarında vardır.
İmamı Azam Hzlerine , peygamber efendimizin As.. torunlarından bir zat gelir ve sen akıl yolu ile dedemin hükümlerini değiştiriyorsun der.
İmamı Azam Hzleri ona hürmette kusur etmeksizin bir yere oturturur ve size üç soru soracağım der.
1- Oruç mu daha kıymetlidir, namaz mı diye sorar.
O Zat. NAmaz der.
Hazret eğer ben yanlış kıyas yolu ile değiştirecek olsa idim kadınların hayız halinde iken tutamadıkları orucu değil, kılamadıkları namazı kılmaları gerektiğini söylerdim der.
2- İdrar mı daha pistir, meni mi diye sorar.
O zat idrar daha pis diye yanıtlar.
Hazret eğer ben yanlış kıyas ile değiştirseydim meniden sonra değil idrardan sonra gusül gerektiğini söylerdim diye yanıtlar.
3- Bu maddeyi hatırlayamadım.. Eve gidince bakıp yazabilirim.
Sonunda o ZAt İmam Azam Hz.lerini takdir eder elbet.
Neticede sizin yaptığınız kıyas da böyle
düz bir mantıkla filan fıkıh kitabında filanca konuda böyle bişey var demek ki bu da böyledir deyip geçiveriyorsunuz.
Yapmayın Allah aşkına.
Yani arkadaşlar bunda ısrar etmeyin.
Böyle saçma bir fetva sizi mahveder.
Afettir. |
| |