|
Bir de bazı şeyler hakkında yoktur vs diye hüküm veriliyor ya. Bakıns evgili kardeşlerim yokluğun isbatı zordur. Bir şeyin yokluğunu iddia ediyorsanız o idiaya ait her şeyi isbat etmek zorundasınız. Mesela imam-ı gazali hazretleri celcelutiye duası hakkında belli adetler vermiştir okunması babında... Okunursa görülecek şeyelr hakkında.
Bu tür şeylerin yokluğunun isbatı zordur. yoktur demek isbat değildir. Tüm bunlarla ilgili kitapları karıştırmak bakmak gerekir. Ama varlığın isbatı kolaydır. bunun bir emaresini göstersek dava kabul edilir...
Örnediğin bu odamda sen bir iğne yok desen ve ben de bir iğbe var desem. Siz iğnenin yokluğunun isbatı için odada iğnenin girebileceği her deliği araştırmak bakmaz zorundasınız. Ama iğnenin varlığını iddia eden kişi iğneyi çıkartsa ve gösterse davasını kolayca isbat eder.
Mesela dualar hakkında adet bahsi yoktur vs gibi...
Mesela imam-ı gazali hazretlerinden celcelutiye duası hakkında adet belirten şeyler var...
Şimdi eminim birisi çıkacak diyecek ki "bana imam-ı gazeliden değil ayetten hadisten" şeyler gösterecek... Bu tür insanlar burada çok... Ben şimdiden gelebilecek bu kişilere karşı sadece sükut ediyorum...
|