| Dış Ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, AKP Gençlik Kolları Başkanlığı'nın düzenlediği 'Madde bağımlılığı' konferansına katılmak üzere bugün (Cuma) saat 16.00'da THY'nin tarifeli uçağıyla Erzurum'a geldi. Havalimanında AKP Erzurum Milletvekili Mustafa Ilıcalı, Vali Celalettin Güvenç, Büyükşehir Belediye Başkanı AKP'li Ahmet Küçükler, AKP İl Başkanı Hüseyin Tanfer ve bir grup partili tarafından karşılanan Bakan Tüzmen, bazı ziyaretlerde bulundu. Vali Celalettin Güvenç'in makamında bir açıklama yapan Bakan Tüzmen, Dünyada yeni bir ticaret akımı oluştuğunu öne sürdü. Dünyanın ekonomi eksenlerinin değiştiğini savunan Bakan Tüzmen, ¨Eskiden batıda yoğun bir kümeleşme vardı. Ama şimdi yeni merkezler oluşuyor. Çin, Hindisten, Rusya, Kazakistan bunlardan birkaçı. Sonuç olarak dünyada, doğuya doğru bir eksen kayması var. Bu durumda doğudaki şehirlerimizde bundan yararlanacak. Bu konuda çalışmalarımız var. Erzurum'da bu kentlerden biri. 2002 yılında 7 milyon dolar olan ihracatı, bugün 20 milyon dolara ulaşmış durumda. Daha da artması lazım. Geçen gün yine demiştim, Türkiye'nin dış ticaret hedefi 100 milyar dolar. Bu rakama ulaşmak için geçen yılın ihracat rakamına 15 milyar dolar daha eklememiz lazım. Şu sıralar 3 milyar dolar ekledik. Gerisini de yapacağız. Eskiden bu tür şeyleri Türkiye hayal bile edemezdi¨ diye konuştu.
¨TÜRKİYE'NİN KÜÇÜLECEK YERİ YOK¨
Basın mensuplarının 7'inci Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in başlattığı 'Eyalet Tartışması' konusundaki sorularına da ilk önce, ¨Cevap vermek istemiyorum¨ diyen Bakan Tüzmen, ardından buna gerekli cevapların çok kişi tarafından verildiğini ifade etti. ¨Ben kendi işimle odaklanmak istiyorum¨ diyen Bakan Tüzmen şu açıklamayı yaptı:
¨Zaman zaman çeşitli beyanlar duyuyoruz. Zamanında yapılmayıp, sonradan yapılmış ve niye bu zamanda yapıldığı belli olmayan beyanlar. Bu tip tartışmalarla oyalanmamız lazım. Herkes her gün ortaya birşey atıyor. Gündem değişiyor, çeşitli analizler yapılıyor. Türkiye'nin artık daha küçülecek bir yeri yok. Üç kıtada cihan imparatoru olmuş bir ülkenin sınırları bellidir. Bunun içinde daha küçük bir noktaya gitmemiz mümkün değildir. Osmanlı İmparatorluğu'ndan aldığımız mirası bu coğrafyadaki komşu ülkelerle birlikte kardeş bir biçimde geçinerek sürdürmeliyiz. Bunun dışındaki herşey yanlıştır. Bizim 100 milyar dolar ihracat hedefimiz var. Cumhuriyetimizin 100'üncü yılını kutlarken 500 milyar dolar ihracat rakamına ulaşırsak, bulunduğumuz bütün bu coğrafyadaki tüm küçük ekonomilerde bundan payını alacaktır. Biz bütün bu çalışmaları yaparken neden başka yerlerde ne nefesimizi, ne de enerjimizi harcayalım. Ay yıldızlı Türk bayrağı ülkenin her tarafını kaplamıştır. Onun için bizim hedeflerimiz bellidir.¨ |