Tekil Mesaj gösterimi
Alt 19.03.2007, 12:51
M. Ali Saral

M. Ali Saral - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Teşekkür etti: 25
146 Teşekkür 76 Mesaja aldı
Alıntı: Mesajı yazan Arkadaşımız Dervisan_Esma
Mesajı göster
GolgeleR kardes..

Bu Sorunun Cevabini aylar evvel kendim Sohbetde , Menzil deki Gavs (ks) hazretlerinin bir Vekilden dinlemistim.

Kendisi sohbetde sunlari dedi:

Istanbulda Sohbet ediyordum , Sohbetden sonra eve gitmek icin Taksime (araba) binecektim ki bir kisi geldi yanima. Ve Bana :

Siz istanbul´un su semtine gidiyorsaniz beni de oraya kadar götürebilir misiniz?

Ben tabi ki kabul ettim ve beraber yola ciktik. Yolda bana :

Siz Naksibendi Hallidiye Menzil Cemaatinden misiniz ?

diyerek sordu , Ben ise Evet dedim.

Kardesimiz sonra bana söyle dedi :

Ben Kendim Istanbulda Mahmud Efendi (ks) hazretlerine bagliyim, fakat benim Gönlüm Sultan Seyyid Muhammed Rasid Erol (ks) hazretlerini arzular ( ozaman Sultan Seyda hz Seyh idi).
Ben degistirmek istesem benim halim ne olur , diye sordu.

Kendilerine :

Bir Murid su iki halde Seyhini degistirebilir :

1. Kendi Seyhinden daha yüksek bir Makamda Seyh bulursa ki ozaman Murid icin Vacibtir!

2. Kendi Seyhinden haric baska bir Seyh´e daha cok Muhabbet duyarsa ki buda ozaman Vacibdir!

Fakat Seyh degistirmek icin kendi Seyhinden Müsade alman lazim , almadan degistirirsen Adabsizlik olur.
Sen git Mahmud Efendi (ks) hazretlerine sor , izin verirse gelirsin.
Senin icin böylesi daha hayirli olur , dedim.

Aradan birkac Hafta gecti ve bu Ihvani yine gördüm.

Bu sefer ben kendisine :

Mahmud Efendi (ks) hazretleri ne buyurdu diye sordum

Cevaben bana :

Mahmud Efendi (ks) hazretlerinin yanina vardim , halimi ve durumu arzettim bana bakti ve söyle dedi :

Evladim , Eger baska bir Seyhin adini söyleseydin kesinlikle izin vermezdim. Ama Sultan Seyyid Muhammed Rasid hz Zamanin Sultanidir , biz Feyzimizi ondan aliyoruz. Sadece ona gitmek istedigin icin sana izin veriyorum , gidebilirsin buyurdular !

(Sohbet)

Yani burdan görülüyor ki , Seyh degistirmek icin iki hal peyda olmasi lazim.

1. Kendi Seyhinden baska daha yüksek bir makamda seyh bulmak

veya

2. Kendi seyhinden baska bir seyhe daha cok muhabbet beslemek

Ama Seyh degistirmeden evvel kendi Seyhinden izin alman lazim gelir ki bu yeterince Menkibelerde mevcutdur.

Imam Rabbani (ks) hz Muridinden biri 20 sene hizmetinde bulunur sonra ben bir yol kat edemedim diyerek Mursidini degistirmek ister , Imam Rabbaniye gider ve sorar. Mubarrek izin verir.

Aradan bir Zaman gecer ki 3 Abid görü , bunlara Semadan yemek iner .. hangi duayi ediyorsunuzda iniyor size bu sofra dediginde , Imam Rabbani huyu suyu hürmetine yarabb , diyoruz öyle geliyor ,der ve pisman olup seyhine geri döner...

Bu tür özel meslelerin umumla paylaşılması uygun değildir.

Mahmud Efendiye ait olduğu iddia edilen bir tavsiyeyi, adını bile vermediğiniz bir vekilden ve onun da adını vermediği bir müridden naklediyorsunuz. Vekil değilse bile mürid yanlış aktarmış olabilir. Bu yüzden bunları sadece kendi cemaatiniz içinde konuşursanız daha uygun olur.