"Hiçbir ilah yoktur (bütün putlari ve tagutlari reddederim) yalniz ve yalniz Halim ve Kerim olan Allahû Teâla (cc) vardir. Hamd, Alemler'in rabbi (terbiyecisi ve rizk vericisi) olan Allahû Teâla (cc)'ya mahsustur.
Allah (cc)'im senden rahmetinin islerini, magfiretini hasretlerini ve her iyiliginin ihsanini talep ederim. Her günahtan da selâmetimi, kurtulusumu istirham ederim. Bagislanmamis bir günah ve giderilmemis bir kederi benden birakma. Bir de kendisinde senin rizan olan bir isi yerine getirilmemis birakma, ey merhamet edenlerin en merhametlisi!.."
Hacet namazi da, mendub olan namazlardandir.(415) Malum oldugu üzere günümüzde mü'minlerin en büyük haceti; Islâm ahkaminin yeryüzünde galip gelmesidir.
589 Mesru bir is yapilmak istendigi zaman, iki rek'at namaz kilip, sonunda Allahû Teâla (cc)'dan hayirlisini talep etmek mendubtur. Resûl-i Ekrem (sav) istihare duasini, Sahabe-i Kiram'a Kur'an-i Kerim'den bir sûre ögretir gibi ögretmistir. Nitekim Hz. Abdullah b. Cabir (ra)'den su rivayet varid olmustur: "Resûl-i Ekrem (sav) istihareyi bize Kur'an-i Kerim'den bir sûreyi ögretir gibi ögretirdi. Söyle buyurdu: "Sizden biriniz bir is yapmayi tasarladigi zaman, farzin disinda iki rek'at namaz kilsin ve söyle desin(416):
["Allahümme inni estehiyrüke bi'ilmike ve estakdirüke bikudretike ve es'elüke min fazlikel âziym feinneke takdirû ve lâ akdirû ve ta'lemû ve lâ a'lamû ve ente allâmül guyûb. Allahümme in künte ta'lamû anne hazel emre hayrün lî fî dini ve me'iyseti ve akibeti emri feyessirhû il sümme barik li fiyhi ve in künte ta'lemû enne hazel emre serrün li fi dini ve me'iyseti ve akibeti emri fasrif hû anni vasrifni anhû ve akdürli el hayre haysû kane summe ardini bihi"]
"Allah'im!.. Ben senin ilminle senden hayranlik duyulan muvaffakiyete ulasmak dilerim senden; kudretinle kudret istirham ederim ve azim olan fazlü kereminden nasiyb temenni ederim. Çünkü senin kudretin her seye kadirdir, benim gücüm ise yetmez. Sen herseyi hakki ile bilirsin, ben bilemem. Ayrica sen bütün gaibi kemali ile bilirsin!.. Allah'im!.. Eger bu yapmaya hazirlandigim amel; dinim hakkinda, hayatim ve amellerimin akibeti hususunda hayirli ise, onu bana takdir kil ve kolaylastir. Sonra bu amelimde bana bereket ihsan et!.. Yok eger yapmaya hazirlandigim bu amel; dinim hakkinda, hayatim ve amellerimin akibeti hususunda serli (kötü) ise; onu benden, beni de ondan uzaklastir. Hayir hangisinde ise, onu bana takdir buyur, sonra beni de ona razi kil."
Ibn-i Abidin: "Istihare yedi defa tekrarlanmalidir. Çünkü Ibn-i Sünni'nin rivayet ettigi hadiste: "Ya Enes basin dara geldigi zaman o hususta Rabbine yedi defa istihare yap!.. Sonra kalbine gelene bak! Zira hayir ondadir" buyurulmustur. Namaz kilmaya imkan bulamazsa dua ile istihare yapar. Sir'a serhinde söyle deniliyor: "Ulema'dan isitildigine göre abdestle kibleye karsi yatmali, yatmazdan önce mezkûr duayi okumalidir. Rüyada beyaz veya yesil görülürse o isin hayir olduguna, siyah veya kirmizi görülürse ser olduguna delâlet eder ki, kaçinmak gerekir"(417) hükmünü zikretmektedir. Istihare namazinin birinci rek'atinda Fatiha'dan sonra "Kafirûn", ikinci rek'atinda "Ihlâs" sûreleri okunabilir.
590 Dört rek'at "Tesbih" namazini, üçyüz tesbih ile kilmak da mendubtur. Feteva-i Hindiyye'de: "Muhalla'da "Tesbih namazi ögleden önce kilinir" denilmistir. Muzmarat'ta da böyledir. Mutlak nafileleri (Kerahat vakitleri hariç) her vakitte kilmak müstehabtir. Serahsi'nin Muhiyt'inde de böyledir"(418) hükmü kayitlidir. Dolayisiyla; tesbih namazini ögleden önce kilmak mümkün oldugu gibi, kerahat vakitleri hariç her vakitte kilmak da mümkündür. Tesbih namazi; hasen derecesinde olan bir Hadis-i Serif'le sabittir ve dört rek'attir. Su sekilde edâ edilir: Önce Allahû Teâla (cc)'nin rizasi için kalben niyyet edilir ve iftitah tekbiri alinir. "Sübhaneke" gizlice okunduktan hemen sonra onbes defa: "Sübhanellâhi ve'lhamdülillâhi ve lâ ilâhe illâllahû vallahû ekber" tesbihi edâ edilir. Daha sonra istiaze yapilarak, Fatiha ve arkasindan zammi sûre okunur. Kirâat tamamlandiktan sonra on defa "Sübhanellâhi .....) tesbihi söylenir. Rükûa varilir ve rükû tesbihlerinden sonra on defa "Sübhanellâhi..." tesbihi söylenir. Rükû'dan dogrulunca yine on defa ayni tesbih edâ edilir. Secde halinde iken, secde tesbihlerinden sonra on defa "Sübhânellâhi..." tesbihi söylenir. Birinci secdeden dogrulunca yine on defa ayni tesbih edâ edilir. Ikinci secdeye varinca yine on defa, secde tesbihlerinden sonra "Subhânellâhi..." tesbihi söylenir. Bu sekilde bir rek'at, 75 defa "Subhânellahi..." tesbihi ile edâ edilmis olur. Söyle ki: Birinci Sübhaneke okunduktan sonra; 15 adet, kiraattan sonra; 10, rükû tesbihlerinden sonra; 10, rükûdan dogrulunca; 10, secde tesbihlerinden sonra; 10, birinci secdeden kalkip oturunca; 10, ikinci secdede; 10. Dört rek'atta bu tesbih miktari; 300'e ulasir.
591 Islenen her çesit günahtan dolayi; Allahû Teâla (cc)'ya tevbe etmek ve bir daha islememek üzere kalbi azimde bulunmak esastir. Ayrica tevbe ettikten sonra; Allahû Teâla (cc)'nin tevbeyi kabul etmesi ve fazl-ü kerimi ile günahlari örtmesi için iki rek'at nafile namaz kilmak da mendubtur.