Tekil Mesaj gösterimi
Alt 07.05.2003, 13:01
Il@y

Il@y - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Teşekkür etti: 0
0 Teşekkür 0 Mesaja aldı
Mecca Cola'yi duydunuz mu?-1(Mutlaka okumalisiniz)

Mecca-Cola
Geçen sonbaharda Fransa'da üretimine başladığı yeni kolalı içeceği ile Avrupa meşrubat piyasasını birbirine katan "Mr. Mecca-Cola" nâmlı olay adam
Tevfik Matlusî, Türk medyasından ilk kez Yeni Şafak'a konuştu:

Son aylarda, başta Fransa olmak üzere, yolu bazı Avrupa ülkelerine düşenler süpermarket rafları ve kafeteryalarda yepyeni bir içecekle karşılaşıyorlar.

Gerek şişe tasarımı, gerekse bayrak kırmızısı etiketiyle uzaktan ilk anda Coca Cola'yı andıran bu gazlı içeceğin sırrı, ona ancak biraz daha
yakından bakınca ortaya çıkıyor.
Etiketinde Amerikalı hemcinsininkini andıran kıvrak ve kavisli bir karakterle yazılmış "Mecca Cola" yazısını görenler, doğal olarak hemen meraka düşüp bu içeceğin kaynağını soruyorlar satıcılara.
"Müslümanlara ait bir şirketin çıkardığı yeni bir ürün" cevabını alınca da iyice artan bir merakla etiketi incelemeyi sürdürüyorlar.
İşte tam bu noktada ise Mekke Kola şişesi isminin hemen üstünde yer alan ilginç sloganıyla müstakbel tüketicilerine son darbeyi vuruyor:
"Artık aptalca içmeye paydos, ne içtiğinizi bilin!"
(No more drinking stupid, drink with commitment)
"Daha fazlasını iste" ve "hayatın gerçek tadı" gibi, kişisel hazzi hayattaki diğer bütün değerlerin zirvesine oturtan kapitalist sloganlarla beslenmiş bir kuşak için fazlaca sert bir politik söylem bu.
Hele de aynı içeceğin "www.mecca-cola.com" adlı resmî internet sitesinizde girdiğinizde göreceğiniz manzara çok daha ilginç.

İlk anda yine Coca Cola kırmızını andıran renklerle bezeli bir tasarımla karşılaşıyorsunuz.
Ancak, içerikteki bilgi ve fotoğrafları biraz daha dikkatlice incelediğinizde, sitenin Müslümanların global çaptaki ezilmişliklerinden yüreği oldukça yanmış birinin elinden çıktığı hemen anlaşılıyor.

İsrail tanklarına taş atan Filistinli çocukların görüntüleri, Kudüs'teki Kubbet-üs Sahra mescidinin fotoğrafı ve güncel siyasal gelişmelere yönelik daha bir sürü anlamlı
gönderme.

En önemlisi de açılış sayfasında iki ayrı dilde yer alan şu not:
"Mekke Kola'nın net kârının yüzde 10'luk bir bölümü Filistin gençliğinin ihtiyaçları için bu ülkeye gönderilmekte, yüzde 10'luk diğer bir bölümü de Avrupa'daki insanî yardım kuruluşlarına aktarılmaktadır."

Mekke Kola hakkında bir çok bilgiyi ihtiva eden site, ne gariptir ki aynı şirketin açık adresine, telefon ve faks numaralarına ise yer vermiyor.
İletişim kurmak isteyenler için yalnızca elektronik posta gönderme seçeneği sunulmuş.

Bunun üzerine, son yıllarda dünya ölçeğinde ortaya çıkan bu en sıradışı ticarî girişiminin mimarına ulaşmak amacıyla, Fransa bağlantılı hummalı bir araştırmaya girişiyoruz.
Yaklaşık bir hafta süren takibatımızın
sonucunda, yönetim merkezi kamuoyundan neredeyse bir sır gibi saklanan Mekke Kola şirketinin "1 numara"sına, Kuzey Afrika kökenli Fransız
vatandaşı Tevfik Matlusî'ye ulaşmayı başarıyoruz.
Yaşadığı başdöndürücü trafik arasında kendisiyle görüştüğümüzde ise, çok kısa sürede inanılmaz
bir ticarî performans gösteren Mekke Kola'daki bu gizlilik zincirinin hiç de boşuna olmadığını öğreniyoruz.Çünkü anlattıklarına bakılırsa, Matlusî kendisine esin kaynağı olan boynu bükük ve tarumar Filistin kentleri kadar tehdit altında!

"Beni 'Cenin katliamı' ateşledi"

Tevfik Matlusî, 1958 Tunus doğumlu bir Arap göçmeni. Fransa'ya 1977 yılında gelmiş ve bu ülkede binlerce selefinin sürüklendiği berduş hayattan uzak durarak hukuk eğitimi almış. Anadili Arapçanın dışında iyi düzeyde Fransızca ve İngilizce biliyor.
1977 yılında Fransız uyruğuna geçen Matlusî'nin bir dönem aktif gazetecilikle de uğraştığını öğreniyoruz.Mekke Kola'yı kurmasından hemen önceki dönemde ise avukatlık yapmaktaymış.
Kendisi gibi Müslüman olan medya ilişkileri sorumlusu Bayan Louiza'ya Türkiye'den aradığımızı söyleyince ayrıcalıklı bir ilgi görüyoruz;patronu o esnada bir iş anlaşması için yurt dışına çıkmaya hazırlanmasına karşın kısa süre içinde bizi ona ulaştırıyor.

Matlusî, "Beni Mekke Kola ile ilgili olarak Türkiye'den arayan ilk basın mensupları sizlersiniz.

Eski bir gazeteci olarak İstanbullu meslektaşlarımla görüşmek benim için büyük bir mutluluk" diyor ve hemen ardından da ekliyor:

"Türkiye bütün İslâm âlemi için çok önemli bir ülke,oradaki gönül dostlarımızın şirketimiz hakkındaki herşeyi birinci elden öğrenmesi gerek. Bu bakımdan yardımcım beni aradığınızı söyleyince
aracımı hemen kenara çektim, sizinle havalimanı yolundan görüşüyorum."

Tevfik Matlusî ilk gençlik yıllarından beri şuurlu bir Müslüman olduğunu ve İslâm âleminin yeryüzündeki geri kalmışlığının kendisine hep azap
verdiğini anlatiyor

"Mekke Kola'yı kurma fikri kalbimde ilk kez 2002 yılı bahar aylarında, İsrail'in Cenin kentini işgali sırasında doğdu" diyor,

"İsrail birliklerinin oradaki Müslümanlara yaptığı zulmü görünce önce kendi kendime isyan ettim. Ardından da bunun bir Müslüman için çok yanlış bir tutum olduğunu farkedip, çıkış yolu aramaya başladım.

Siyonist ve emperyalistler bu dünyada herşeyden önce kendi ticarî çıkarlarını düşünürler. Eğer bu
güç odaklarına cidden zarar vermeye niyetliysek onları en hassas oldukları noktadan, yani ceplerinden vurmalıydık."

"22 bin Euro ile işe başladım"

Matlusî, yeni bir meşrubat üretme fikrini kafasında oluşturduktan sonra
hiç zaman kaybetmeden harekete geçtiğini anlatıyor.

"O sırada yalnızca 7 bin Euro birikmiş param vardı. Eşten dosttan da 15 bin Euro borç aldım ve
toplam 22 bin Euro (yaklaşık 38 milyar 500 bin lira) ile işe başladım.Önce patent dairesine markayı tescil ettirdim, ardından pencereleri bile olmayan küçücük bir büro tuttum. 14 Ağustos 2002'de şirketin kuruluş başvurusu,ürünün logotaypının ve özgün formülün üretilmesi, Paris'te bu işe uygun bir üretim tesisinin kiralanması, internet sitesinin kurulması ve reklam kampanyalarının başlaması...

Cenab-ı Allah yardım etti ve bütün bu işleri
çok kısa bir süre içinde toparladım. 7 Ekim 2002 günü üretime başladığımızda pek çok satış noktasından ön sipariş almıştık bile.

Dağıtıcılardan gelen ilk para akışıyla birlikte şirket de dönmeye başladı.Şu anda gayet iyi durumdayız, geriye dönük bütün borçlarımızı ödedik ve hiç bir nakit sıkıntımız yok."

Fransız medyasında "Mr. Mekke Kola" nâmıyla anılmaya başlanan Arap girişimci, Müslümanların hem ulusal ölçekli faaliyetlerinde, hem de uluslararası ilişkilerde propaganda ve reklâmın önemini artık iyice kavramak zorunda olduklarını vurguluyor.

"Propaganda savaşlarının hayatî önemini en son Irak'ın işgalinde de gördük" diyen Matlusî, rakiplerinin Mekke Kola'ya yönelik saldırılarını
bertaraf etmek için Paris'te "Radyo Akdeniz" adında bir de özel radyo istasyonu kurmuş.

Coğunlukla Müslüman Arap gençlerinin çalıştığı bu radyoda gün boyu anti-emperyalist sohbetler ve haber programları, bunun yanısıra da Mekke Kola'nın "rap müzik" formundaki cingılları çalıyor. Tabiî, çalınan bu reklâm melodilerinin
batılı şirketlere karşı son derece ince imâlarla dolu olduğunu vurgulamaya gerek yok.

(Devami gelecek)