imam-ı rabbani hz:
''itikat ve iman arası tam temizlenmeden ve düzleştirilmeden hiç bir amelin kıymeti yoktur''buyuruyor...
biz bu sözü kendimize ölçü alacak olursak,binbir güçlükle ibadetlerini yapmak isteyen kardeşlerimizin zahmetlerinin boşa çıkmaması için bir kere daha itikatlarını kontrol etmelerive imani konularda titizlik göstermelerini arzu ediyoruz.aksi halde imanın gitmesine ve imansız kalmasına sebep olabilecek en ufak bir fikir,güzel bir amel üzerinde bulunan kimsenin
Allah korusun yapmış olduğu bütün amelleri bir hiçten öte geçemez.iman tam olmadan yapılan amellerin,sabun köpüğü üzerine kurulmaya çalışan bir binadan farkı yoktur...
hatemülenbiya efendimiz sav:''bir zaman gelecek benim ümmetim dinini muhafazada çok güçlük çekecektir.din bir ateş olacak;bıraksa dininden olacak, elinde tutsa eli yanacak.ancak bir elinden diğer eline aktarmak suretiyle ateş nasıl elde tutuluyorsa dinini de benim ümmetim işte o güçlükler içinde muhafazaya çalışacaktır''...buyurmuşlardır...
yine bir hadis-i şerifte ''bir gün gelecek,kişi mü'min sabahlayacak fakat akşama kafir olarak girecektir''buyurmuşlardır...
bu iki hadis-i şerifin dehşetinde titreyen,geçmişteki din alimleri yaşadıkları devirler için ''acaba bu zaman o zaman mıdır?''endişesine kapılmaktan kendilerini alamamışlardır.asrımızda yaşayan ehl-i sünnet vel cemaat alimleri ise
Allah ın rasulünün sözlerinin tecelliyatının asrımızda olduğunu söylemekte olup bunun üzerinde müttefiktirler..bunun için de gerçek din alimleri vaaz ve nasihatlarını amelii konulardan ziyade imani mevzulara hasretmişlerdir ki,pek haklıdırlar...
önce:iman insanın kalbinde yanan bir mum gibidir.titrek ve nazlı nazlı yanan bir mum.etrafı sıkı bir muhafaza yapılmadığında en ufak bir esintide hemen sönüverecek kadar zayıftır..onun taht kurduğu yer insanın gönlüdür,insanın manevi kalbidir ki,bu gün herkesin atışlarına şahit olduğu maddi kalbin olduğu yerde itibariyle kendisine kalp ismi verilmiştir.o manevi kalbe gönül.yürek hatta ruh diyenler vardır.bir muzır fikir,ufacık bir zararlı düşünce o yanan mumun üzerine doğru esen bir kasırga gibidir.Allah korusun...
şimdi o ışığın sönmesine veya sağa sola yalpa yapmasına sebep olacak hususları görelim:
imanı zayıflatan veya imanı yok eden şeyler:
1-Allah ın varlığı hakkında insanda meysana gelecek en ufak bir şüphe ve tereddüt...
2-Allah ın cisim olduğu hakkında düşünmek ve hayalinde canlandırmaya çalışmak...
3-cenab-ı hakkın sıfatlarından herhangi birini insanların sıfatlarına benzetmek.mesela cenab-ı hakkı dil ve ağız gibi mahlukatın azaları olan azalarla hayal etmek...
4-Allah ı bir şeye hulul etmiş olarak kabul etmek...
5-cenab-ı hakka analık,babalık veya oğulluk isnad etmek.haşa
Allah baba şeklinde hitap etmek.veya ''herşeyi yaratn
Allah ama
Allah ı yaratan kim!''gibi sözler söylemek,bunları kalbinden geçirmek(cenab-ı hak yaratan varlıktır yaratılan değildir)
6-peygamberlere yalancılık isnadında bulunmak...
7-peygamberlerden herhangi birini inkar etmek...
8-peygamberlere günah isnadında bulunmak...
9-peygamberlerin yüksek terbiye ve ilimlerini
Allah ın yetiştirmesiyle değil de,bir insanın yetiştirmesiyle olduğunu sanmak...
10-meleklerden herhangi birini inkar etmek...
11-meleklere erkeklik dişilik isnadında bulunmak...
12-hakkında ayet olan herhangi bir mucizeyi inkar etmek...
13-tevatur toluyla sabit olan ayın yarılması ve mirac hadisesi gibi mucizeleri inkar etmek...
14-kuran-ı kerim'in bir ayet veya bir cümlesini inkar etmek...
15-kuran-ı kerimde en ufak bir noksanlık düşünmek ve ''kifayetsizdir''gibi düşüncelere kapılmak...
16-kuran-ı kerim in hükümlerinden veya kanunlarından daha üstün kanun ve hükümler olduğunu iddia etmek veya düşünmek,veyahutta ileri bir zamanda böyle bir fikre sahip olabilirim diye düşünmek...
17-kabir sualini ve azabını,öldükten sonra dirilmeyi inkar etmek ve şüphe ile karşılamak...
18-hesap gününü,sıratı,mizanı,cennet ve cehennemi inkar etmek...
19-cennet nimetleri veya cehennemin azabı hakkında şüphede bulunmak,inkar etmek,Allah hiçbir kuluna azap etmez demek...
20-müminlerin ebediyyen cehennemde kalacağını söylemek...
21-herhangi bir farzın bir cüzünü veya tamamını inkar etmek..mesela 5 vakit namazdan öğle ve ikindi namazları bu devirde kılınmaz,farz olamaz demek veya düşünmek...
22-faizi,insan öldürmeyi günah ve haram kabul etmemek...
23-islam dinini önemsememek ve hor görmek...
24-herhangi bir kafiri müminden üstün görmek...
25-haramlardan birini helal addetmek veya ayetle sabit bir haramı inkar etmek...
26-sahabelerden herhangi biri hakkında münafık,mürai(ikiyüzlü),kafir diye düşünmek...
27-bir mümini imanından dolayı hakir görmek veya bir kafiri küfründen dolayı üstün görmek...
28-islamiyetin dünya saadetine engel olan bir din olduğunu söylemek veya düşünmek...
29-bir mümini küfürle suçlamak...
30-küfrü icap ettiren herhangi bir şeyi kendi isteğiyle hatırından geçirip küfür olmaması gerektiğini düşünmek...
31-üzerinde ayet yazılı herhangi bir şeyi kasten kirletmek veya kirli tutmak...
32-müzik ayetlerinden birini çalarak kur'an okumak...
33-o adam peygamber olsa yine inanmam demek...
34-peygamber gelse gene kabul etmem demek...
35-Allah olsan ne yapabilirsin sen bana demek...
36-Allahımı inkar edeyim bu böyle diye yemin etmek...
37-ne olurdu şu güzelim şarap haram olmasaydı demek...
38-namaz kılmam,kılmayacağım demek...
39-Allah ın emir ve yasaklarından biriyle alay etmek,mesela alaylı alaylı''hırsızlık mı yaptın uzat kolunu,adam mı çldürdün uzat boynunu''diyerek istihza etmek veya istihza edenin gülmesine gülerek mukabelede bulunmak...
40-küfrü icabet ettiren bir söz söylendiğinde onu gülerek karşılamak...
41-islam dini efane ve hurafeden ibarettir demek...
42-ruhların kalıptan kalıba geçtiklerine inanmak...
43-peygaibademberimizden sonraki hristiyan ve yahudileri mümin kabul etmek,onların da dini haktır diye itikat etmek...
44-kur'an'ın kanunlarını
Allah ın kelamı diye değil de,akla,mantığa,ilme,felsefeye uygundur diye kabul etmek...
45-bir kafire karşı muhabbet etmek(bu hususa bilhassa taassup derecesinde herhangi bir fıkraya fikren angaje olan kimseler dikkat etmelidir.hele ki her şeyin sahtesinin çıktığı günümüzde pek öyle zahire ve elfaza kapılarak hemen ''iyidir,aradığımız beklediğimiz olsa olsa budur''diye körü körüne birine sevgi beslememek lazımdır.çünkü dış memleketlerden konmuş casuslar bir memleketin en yüksek idari mevkilerini işgal edebiliyorlar ve yükselebiliyorlar.bu türlü bir sevgi dahi kişinin imanını götürür.)
46-uzun müddet küfre hizmet etmiş ve müslümanlığa zararı dokunmuş birini sevmek,onu desteklemek ve hakkında
Allah razı olsun diye dua etmek...
47-ölmüş bir kafire veya islam dinine kötülüğü dokunmuş birine
Allah rahmet eylesin demek...
48-kafirlerin öteden beri kendilerini müslümanlardan ayırmak için kullandıkları haç,zünnar v.s.gibi alametleri takmak veya giymek...
49-Allah ın ve dininin düşmanlarını taklit etmek,onların hallerini,tavırlarını örnek almak...
50-ibadetlerinde cenab-ı hakkın rızasından başka insanların hoşnutluğunu gözetmek ve başkalarının görmeleri için ibadet etmek...
51-kendisi veli olmadığı halde velilik iddiasında bulunmak...
52-bu gün kur'an-ı kerim le dünya idare edilmez demek veya diyen birini tasdiklemek...
53-Allah c.c. peygamberimize ve peygamberlerden herhangi birine,dine veya kitaba sövmek,hakaret etmek veya söven,hakaret eden birine sevgi beslemek o anda onun yüzüne gülmek...
54-ağıza veya göze sövmek,küfretmek...
55-nazar değmesin diye bir şeye boncuk takmak(
Allah tan gayri birşeyden ümit beklemek)
56-Allah dostlarından bir veliye düşmanlık etmek,çalışmalarını baltalamak...
57-şeriat,dini aykırılıkları bulunmayan ve
Allah ın dinini yaymaya çalışan bir topluluğa,kuranın,şeriatın öğretildiği bir müesseseye düşmanlık etmek ve onların çalışmalarını baltalamak...
58-bir kafirin dünyalık iyiliğinden dolayı cennete gireceğine kail olmak ve mesela insanlığa bu kadar iyiliği dokunup da cennete giremeyecek olursa ben de cennete girmem demek...
59-herhangi bir sünneti ittihaz etmiş bir mümine sana hiç yakışmamış demek...
60-hakkında nas(ayet ve hadis)olduğu açıkça bilinen,ayrıca icma ve selefi salihiyn efendilerimizin,şahı nakşibendi Abdulhaliki Gucdüvani,imamı rabbani ve daha binlerce islam büyüklerinin kail oldukları,kabul ettikleri rabıta hakkında ileri geri laf etmek ve küfürdür demek...
61-peygamber gelse beni kararımdan caydıramaz demek...
62-bu işin inşallahı maşaallahı yok artık demek...
63-işte küfrün adını günah koymuşlar böylesine küfür etmek sevaptır demek...
64-oruç tutup namaz kılmak neye yarar benim kalbim temiz demek ve farzları hafife almak...
65-islam dini dünya işlerini geriletmiştir demek...
66-melaike-i kiramdan herhangi birine günah isnadında bulunmak...
67-hastalanmayan birine seni
Allah unuttu demek...
68-gelecekten haber verdiğini iddia eden kimseyi tasdik etmek doğru söylüyor demek...
69-eğer bu işi ben yapmış isem kafirim demek...
70-yalan olduğunu bildiği halde
Allah biliyor ki seni oğlumdan daha çok seviyorum demek...
71-Allah ım rahmetini bana vermekle cimrilik etme demek...
72-Allah ın hiç işi kalmamışta bu gibi şeyleri mi yaratıyor demek...
73-Allah falan kuluna şu kadar veriyor da bana vermiyor .bu adalet midir demek...
74-ben bu kadar iyilikte ve hayırda bulunuyorum bütünbelalar yine bana geliyor.falan kimse ise her çeşit kötülüğü yapıyor paşa gibi yaşıyor bu nasıl adalet demek...
75-cinler olacakları biliyor demek...
76-eğer ahirette
Allah hakkı ile hükmederse senden hakkımı alırım demek...
77-falan kimse peygamber olsa idi ben iman etmezdim demek...
78-eğer adem aleyhisselam buğdaydan yemese idi biz eşkiya olmazdık demek...
79-falan kimse peygamber olsa yine yalan söyler demek...
80--birisini döverken ''dövme''denilse o da gökten dövme diye ses gelse yine de bırakmam demek...
81-kuranın arapça olmayıp başka bir lisanla olduğunu iddia etmek...
82-kuranın bazı ayetlerini alaya almak ve mesela ben namazımı yanlız kılarım.çünkü
Allah ''innessalata tenha''buyurur demek...
83-namaz kıl diyen kimseye sabret ramazan gelsin kılarız demek...
84-zikirle alay etmek...
85-bir günahı işlerken besmele çekmek...
86-abdestsiz olarak kasten namaz kılmak...
87-eğer
Allah cenneti bana verse sensiz girmem demek...
88-falan adamla cennete bile girmem demek...
89-falan kimse kıble olsa o tarafa yüzümü çevirmem demek...
90-hristiyan veya yahudi yahut başka bir din üzere ölenlerin azap göreceklerine inanmamak...
91-ramazan bitti artık namazı rafa koydum demek...
92-alim kıyafetine bürünüp yüksek bir yere çıkarak alay tariki ile konuşma yapmak veya böyle yapan kimsenin hareketlerine gülmek..
93-boşanma hakkında ben talak malak bilmem demek...
94-hristiyanlık yahudilikten daha hayırlıdır demek...
95-yakını ölen kimsenin ''ey Allahım biz şimdi ne yapacağız niçin böyle yaptın '' diyerek sitem etmesi...
96-meşru bir sebep olmadığı halde bir kimse için''bu adamın kanı helaldir ve mübahtır''demek...
97-Allahu teala falan kimseyi vaktinden evvel öldürdü ve vakitsiz gitti demek...
98-yabancı bir kadına bakıpta''güzele bakmak sevaptır''demek...
99-ahiretten bahseden kimseye ''ordan haber veren kim,oraya gidip gelen var mı?'' demek...
100-günah işeyen bir kimseye ''tövbe et''denildiğinde ben ne yaptım da tövbe edeyim demek...
..............
MEKASIDU'T TALİBİYN-SAYFA 380-384(eser:m.raif efendi sadeleştiren:abdulkadir dedeoğlu,takdim:mehmed emre osmanlı yayınevi)