İslam zaruret zamanında en son çare olarak boşanmayı mübah kılmıştır. Cenab-ı Fahri Kainat -sallahu aleyhi ve sellem- Efendimimiz Hadis-i şerif'lerinde talakı
"Allah'ın buğz ve adavetini mucip bir helaldir." diye tarif buyurmuşlardır.
Bir Hadis-i şerif'lerinde de şöyle buyuruyorlar:
"Cenab-ı Allah şer'an caiz olan şeyler arasında boşanmayı sevmez." (Ebu Davud)
A- İKİ TÜRLÜ BOŞAMA VARDIR 1- Ric'i Talak:
Yeniden nikaha ihtiyaç kalmadan iddet içinde evlilik hayatına dönülebilen boşama şeklidir.
Şartları:
a. Boşamanın nikah akdinden ve birleşmeden sonra yapılmış olması.
b. Boşamanın sarih boşama sözlerinden biriyle olması.
Mesela;
"Seni boşadım, benden boş ol, talakın bana vacip oldu..." gibi açık boşama sözleriyle bir ric'i talak meydana gelir.
Boşama niyetiyle olması dahi.
Bir de
"Sen benim zevcem değilsin, ben senin zevcin değilim, iddet bekle..." gibi biraz kinayeli talak tabirleri boşama niyetiyle söylenirse, yine bir ric'i talak husule gelir.
c. Sarfedilen boşama tabirinin bain talakı gerektirecek şekilde iddet ve mubalağa ifade eden bir sıfatla olmaması.
d. Boşamanın bir bedel karşılığı olmaması.
e. Bu talak ile üç boşanmanın gelmemiş olması.
Hükmü: a. Mevcut nikah devam eder. Erkek iddeti içindeki zevcesine istediği zaman sözle veya fiille dönüş yapabilir. Yeniden nikaha lüzum kalmadan iddet zamanı içinde yeniden evlilik muamelesini sürdürebilir.
b. Kadın iddeti doluncaya kadar kocasının evinde ikametle mükelleftir.
c. O iddet içinde eşlerden biri vefat etse diğeri ona varis olur.
Fakat, sözle veya fiille dönüş yapmadan kadının iddet müddeti dolmuşsa, bu durumda karşılıklı istekle yeniden nikahlanma olmadıkça evlilik muamelesine dönüş caiz olmaz.