| 2. Bain Talak:
Yeniden nikah olmadıkça, iddet içinde olsa dahi evlilik hayatına dönülemeyen boşama şeklidir. Şartları: a. Nikahtan sonra birleşme vaki olmadan boşamanın yapılması. b. Birleşmeden sonra, ayrılık ifade eden kinayeli sözlerle veya şiddet ifade eden tabirlerle boşamanın yapılması.
Mesela; "Sen bana haramsın, ben sana haramım, kesin olarak boşsun..." gibi mana ve maksatları açık olan ifadeler kadına karşı söylendiği takdirde, boşama niyetine ihtiyaç kalmadan bain talak meydana gelir.
Fakat, "Senden ayrıldım, çek git, kendine eş ara, ailene katıl..." gibi bain talak gerektiren günlük hayatta çok kullanılan kinaye tabirler olmaksızın, boşama niyet ve gayesiyle söylenmese, boşama husule gelmez. c. Eşler arasında bir bedel üzerine anlaşarak boşamanın yapılması. Hükmü: a. Derhal ayrılık meydane gelir. Nikah kalkar. Yeniden nikahlanmadıkça evliliği sürdürmek caiz değildir. b. Bain talak iddetinde, kadının kocasından örtünmesi, onun evinde iddet doldurması icap eder. Fakat o adamla bir odada yalnız kalamaz. c. Bu talaktan sonra, eşlerden birisi ölse, diğeri ona varis olamaz. |