| 'YÖK'ten vazgeç Başbakan ol' (2) * Peki siz Başbakan'dan daha mı radikalsiniz? Bu reformu istemek radikallik değil. Bu zaten AB'nin normlarına uygun, çağdaş standartları gözeten bir reform, radikallikle alakası yok. Siz Türkiye'deki eğitim reformuna üniversiteden başlamaya mecbursunuz. İnsanların kafasında "Benim çocuğum kariyer yapacak mı yapmayacak mı, üniversiteyi kazanacak mı kazanamayacak mı?" sorusu varken ortaöğretimi, ilköğretimi buna göre yapılandırmaya mecbursunuz. Kaldı ki 2010'dan itibaren bu diplomalarla AB iş piyasalarında iş de bulamayacağız. Bunu AB bize eninde sonunda zaten dayatacak. O yüzden bu paketi AB de destekliyordu. Kısa günün kârı! * Öyleyse aynı konu iki yıl sonra "Öğrenci Affı"yla tekrar gündeme geldiğinde niye kabul ettiremediniz? Hâlâ Baykal'a verdiği sözü mü tutuyor, gücü mü yetmiyor, aklına mı yatmıyor, bunun sizi çok parlatacağını mı düşünüyor, neden? Bunun çok çeşitli yorumları yapıldı, isteyen istediği yorumu kabul etsin. Ama aklına yatması için bir akıl yürütmesi, kafa yorması lazımdı. Öyle bir şey zaten olmadı, bu konuda düşünmeye hiç yanaşmadı bile. Yine de bu size anlattıklarımı kendisine defalarca anlattım. Milli Eğitim Bakanlığım bittikten sonra da çok anlattım. * Tabanına rağmen niye kabul etmiyor o zaman? Ekonomide bir kavram vardır: Suboptimization! Bunun Türkçesi "Kısa günün kârı." Yönetme kültürü, siyaset kültürü "kısa günün kârı"na odaklı olunca siz böyle kapsamlı reformlara falan soyunmazsınız. Örneğin imam hatiplilerin durumunu düzelteceğiz deyip bir girişimde bulundular. Sonuç alınamayacağı kesindi, belliydi, başından beri itiraz ettim, "Hayır" dediler. Yapıyormuş gibi görünmeyi yapmaya tercih ettiler. Şimdi burada tutarlılık ve samimiyet radikallik gibi algılanıyorsa, evet o zaman ben radikalim. İşte 'SIR'ın kronolojisi 3 Kasım 2002: Genel Seçim yapıldı. AKP yüzde 34.28 oranında oy alarak tek başına iktidar oldu. 16 Kasım: AKP Genel Başkanı Erdoğan içinde YÖK reformunun da bulunduğu Acil Eylem Planı'nı açıkladı. 18 Kasım: Erdoğan siyasi yasaklı olduğu için 58. Hükümeti Abdullah Gül kurdu. 22 Kasım: Erdoğan ve Baykal bir araya geldi. Basına sadece demokratikleşme paketiyle ilgili mutabakata vardıkları açıklandı. 28 Kasım: Hükümetin güvenoyu almasıyla birlikte Erkan Mumcu Milli Eğitim Bakanı olarak kabinedeki 24 bakanla birlikte çalışmalarına başladı. Mumcu bakanlıktan brifingleri aldıktan sonra YÖK taslağını hazırlamaya girişti. 2 Aralık: Yüksek Seçim Kurulu (YSK), AKP'lilerin başvurusu üzerine, Pervari ilçesinde "üç sandık kurulunun oluşturulmadığı ve bir sandığın da kırıldığı" gerekçesiyle 3 Kasım'daki Siirt seçimini iptal etti. 3 Aralık: AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın siyasi yasağını kaldırarak milletvekili seçilmesinin önündeki engeli kaldıran Anayasa değişikliği paketi Meclis'e sunuldu. 13 Aralık: Anayasa değişikliği Meclis'te referanduma gerek bırakmayacak bir oy çokluğuyla kabul edildi. 19 Aralık: Cumhurbaşkanı Sezer, Necmettin Erbakan, Akın Birdal ve Murat Bozlak'ın yasağının sürmesini, Erdoğan'ın yasağının kalkmasını sağlayan düzenlemenin "kişiye özgü" olduğu gerekçesiyle Anayasa değişikliği paketini veto etti. 20 Aralık: CHP vetoya rağmen Anayasa değişikliğine desteğini sürdürme kararı aldı. Baykal "Anayasa koyucunun sübjektif niyeti, iç amacı sorgulanarak getirilen düzenlemenin kişiye özgü olup olmadığına karar verilemez" dedi. 20 Aralık: YÖK Başkanı Kemal Gürüz Başkanlığı'ndaki Rektörler Komitesi, hükümetin Acil Eylem Planı'ndaki YÖK'le ilgili hedeflerine sert eleştirilerin yer aldığı beş maddelik bir bildiri açıkladı. Daha sonra Üniversitelerarası Kurul toplandı. Toplantıya Erkan Mumcu da katıldı ve içeride YÖK'le ilgili düşünülen değişiklikler tartışıldı. 26 Aralık: Meclis Anayasa değişikliği teklifini yine üçte iki çoğunluğun çok üzerinde bir oyla kabul etti. 31 Aralık: Cumhurbaşanı Sezer, Anayasa değişikliğini onayladı. 9 Mart 2003: AKP'li Mervan Gül Genel Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın seçilmesine olanak sağlamak amacıyla Siirt'teki adaylığından çekildi. Tekrarlanan seçimde AKP Genel Başkanı Erdoğan milletvekili seçildi. 11 Mart: Abdullah Gül başkanlığındaki 58. Hükümet istifa etti. 14 Mart: Erdoğan 59. Hükümeti kurdu. Milli Eğitim Bakanı Erkan Mumcu Kültür Bakanlığı'na kaydırıldı. 17 Mart: Deniz Baykal birçok yerde tekrarladığı "Erdoğan'ı biz başbakan yaptık" sözünü Tokat mitinginde de söyledi.
...
__________________ göze göz, buruna burun, kulağa kulak, dişe diş |