| Köpekleşen insanlık Akşam Serdar Akinan Amsterdam’da saat sabahın ikisi...
Central Station’la Dam Meydanı birbirine bağlayan ana caddedeki McDonald’s’a giriyoruz.
Kuyruk beklerken yandaki kuyruğa giren iki kişi içerde gülüşmelere yol açıyor.
Dönüp bakıyorum. 25 yaşlarında genç, sarışın, aydınlık yüzlü bir çocuk elinde bir tasma tutuyor. Kalın parlak bir zincir.
Zincirin ucunda bir adam.
35 yaşlarında, kafası sıfıra vurulmuş, ayağında eski ve pis bir kot, üzerinde kirli bir atlet, boynunu oldukça sıkan kalın bir deri tasma ve bu tasmaya bağlı iki kelepçe...
İki kolu kelepçelere bileklerinden sımsıkı bağlı.
Dizlerinin üzerinde oturuyor. Yere bakıyor.
Önce Amsterdam’da o saatte rastlayabileceğim türden bir “çılgınlık” zannedip ben de gülümsedim.
“Köpeğin” ayağa kalkmasını bekledim...
Birkaç saniye içinde kendini “köpek” yerine koyan adamın ve “sahibinin” hiç de şaka yapmadığını fark ettim.
Bir grup genç dizleri üzerinde duran ve yere son derece ürkek bir şekilde bakan bu adamın önüne birkaç patates attılar.
Kokladı ama yemedi.
Tasmayı elinde tutan çocuk hayatının en doğal şeyini yapıyormuşçasına eğildi ve etraftakilere örnek olmak istercesine o patatesleri aldı ve çöpe attı.
Birisi gelip fotoğraf çekmek için istedi.
Genç çocuk tasmayı biraz çekti ve “köpeğinin” kafasını ayaklarının arasına sokarak poz verdi.
Sonra gülümseyerek bir ayağını onun sırtına basarak bir başka poz verdi.
Birkaç dakika süren bu görüntü karşısında ne yapacağımı şaşırdım.
Kendini köpek yerine koyan bu adam bir fantezi gerçekleştiriyor olabilir. Hayatımda ilk kez bir psikopat görmedim. Burada benim için irkiltici olan sıradan insanların tepkisiydi.
Kendisini boynundan zincire bağlatmış bir insanın “modern” toplumda “normal” karşılanması; insanların bu manzara eşliğinde sohbetlerine devam etmesi, ilginç bulanların fotoğraf çekmesi beni şoke etti.
Dünyanın dört bir yanında defalarca savaş izledim. Yanımda insanlar öldürüldü, işkence gördü, dövüldü... Hiçbiri ama hiçbiri beni o tasmaya bağlı adamın durumuna kayıtsız kalan insanların bakışları kadar hayrete ve dehşete düşüremedi.
Modern toplum insanlığımızı köpekleştiriyor. Ruhumuzu ve vicdanımızı iğdiş ediyor...
Herşeyi sıradanlaştırarak... Olağanlaştırarak...
Bu “modern” Avrupa toplumunun yanı başında Bosna’da yüzbinlerce insan katledildi kılları kıpırdamadı... Neden?
İnsanlıklarına tasma bağladıklarından.
O tasmanın benim için o kadar sembolik bir anlamı oldu ki...
Modern toplum, tasma, sıradan ve sıkıcı... Bir yanda...
Medeniyet, özgürlük, vicdan ve birey öte yanda...
İsmet Özel ne diyor?
“Neyi kaybettiğini hatırla...”
__________________ Ey Siyonistler ! Müslümanları namaz kılan köleler yapamayacaksınız ! |