Tekil Mesaj gösterimi
Alt 20.09.2007, 23:41
elhamd

elhamd - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Teşekkür etti: 10
8 Teşekkür 7 Mesaja aldı
tabiki de ocuc icin namaz icin boy abdesti icin vs..ibadetler icin niyet sarttir

biliyorsunuz ki ameller niyetere göredir

eger bir kimse boy abdesti alsa ve daha sonra aklina gelseki niyet etmedi boy abdesti gecersiz olur tekrar niyet ederek almasi lazim gelir

örnegin namaza niyet

namazın farzlarındandır. niyet edilmeden namaz olmaz, bu niyetin de dil ile ifade edilmesi uygun olandır. örnek olarak şöyle niyet edilebilir: "niyet ettim allah rızası için öğle namazının farzını kılmaya."

yalnız niyet için zorunlu olan bir kalıp yoktur. niyette belirtilmesi gerekli olan hangi namazın kılınacağıdır, nasıl niyet edileceği belirtilmemiştir. ayrıca, güzel bir şekilde niyet edilse bile hep aynı şekilde niyet etmenin zaman içinde anlamsızlaşmaya neden olabileceğini düşünüyorum. düzenli namaz kılan kişiler artık ne söylediğini kendisi bile farkedemeyecek şekilde bir nevi refleks gibi niyet edebilirler.

dolayısıyla her namazda değişik şekilde niyet etmek niyeti daha anlamlı kılabilir. ayrıca allah da dost olduğuna göre niyet ederken direk ona da hitap etmemiz de mümkün olduğu gibi daha iyi de olabilir.

mesela bir namaza şöyle:

"allahım senin emrini yerine getirmek üzere bu öğle namazının farzını kılmaya niyet ediyorum."

diğerine:

"allahım senin rızanı kazanabilmek için öğle namazının farzını kılmaya niyet ediyorum."

bir başkasında:

"yarabbi, sana yakın olmak için öğle namazının farzını kılmaya niyet ediyorum."

şeklinde niyet edilebilir.

tabii bu bir bakış açısıdır. ayrıca örnekleri çoğaltmak da mümkündür.
(indus, 23.02.2006 13:39)

Bir gün evvel güneş batmasından, oruç günü dahve vaktine (öğleden bir saat önce) kadar, Ramazan orucuna kalb ile niyet etmek farzdır. İmsaktan önce niyet ederken, “Niyet ettim yarın oruç tutmaya”, İmsaktan sonra niyet ederken de, “Niyet ettim bugün oruç tutmaya” denir. Her gün ayrı niyet etmek lâzımdır. Belli gün olan adak orucunun ve nâfile orucun niyet zamanı da böyledir. Kazâ ve kefaret orucuna ve zamanı belli edilmeyen adak oruçlarına, imsaktan sonra niyet edilmez.

elhamd isimli Üyemiz şuan sistemimize bağlı değildir. (Offline)   Alıntı ile Cevapla