|
Alıntı: Mesajı yazan Arkadaşımız itimat |
|
|
|
|
|
cevap:
1- Bir ibadete iki ayrı niyet olmaz. |
|
|
|
|
Bence bu cümle
genel olarak bakıldığında yanlış bir cümle. İmam Gazali Hzleri de bir ibadete ne kadar fazla niyet edilirse o kadar ibadet sevabına kavuşursun diyor mesela.
Ama bundan yola çıkarak Şevval orucu ile Ramazan ayı oruç kazası bir niyet edilir demiyorum. Çünkü bilmiyorum. Fıkıh konusu. İnce bir mevzu ne de olsa.
İmam Gazali Hzleri Kimyayı Saadet isimli eserinde şöyle buyuruyor.
"
...
niyet ne kadar fazla olursa sevap da o kadar artar. Niyet ilmini öğrenen kimse , bir taatte onun için çeşit hayırlı niyet yapabilir. Böylece bir taat onun için on olur.
Mesela :
Mescidde itikafa girse, mescid Allah’ın evidir.
Allah’ın evine giden Allah’ı ziyaret etmiş olur, diye niyet eder. Zira Resulullah buyurdu ki “
Mescide giren Allah’ı ziyaret etmiş olur”. Ziyaret edilen de muhakkak ziyaret edene ikram eder.
İkincisi,
itikafta namazı beklemeyi niyet eder. Zira hadiste gelmiştir ki : “
Namazı bekleyen namaz içinde olan gibidir.”
Üçüncüsü,
itikafta gözünü ,kulağını, dilini ve ayağını hareketten alıkoymağa niyet eder. Bu bir nevi oruçtur. Hadisi şerifte: “
Mescidde oturmak benim ümmetimin rahipliğidir.”, buyurulmaktadır.
Dördüncüsü ,
itikaf ile bütün meşgaleleri kendinden uzaklaştırmağa niyet eder. Böylece kendini tamamiyle Allah’a teslim edip fikir ve münacatla meşgul olur.
Beşincisi,
itikafla insanların ilişkisinden ve kötülüklerinden kurtulmaya niyet eder.
Altıncısı ,
mescidde kötü bir şey görürse nehiy etmeye, iyi bir şey görürse, onu emretmeye ve namazı iyi kılamayan kimselere öğretmeye niyet eder.
Yedincisi ,
mescidde dindarlarla karşılaşıp onlarla ilgi ve kardeşlik kurmaya niyet eder. Çünkü mescid dindarların dinlenme yeridir.
Sekizincisi , Allah’ın evinde günah işlemeye Allah’tan haya ederim, diye niyet eder. Bu şekilde bütün taatlerin hallerini buna kıyaslar.
Böylece her bir taatte fazla sevap kazanmak için çeşitli niyetler mümkün olur.
...
"