Tekil Mesaj gösterimi
Alt 03.10.2007, 13:51
kılıçustası
Adalet

Teşekkür etti: 22
30 Teşekkür 23 Mesaja aldı
Harun Ünal’ın titiz bir çalışma sonucu hazırladığı “Uydurma Hadisler” adlı kitap Mirac Yayınları’ndan çıktı

Hadisle ilgili tüm kaynaklar taranarak oluşturulan “Uydurma Hadisler” adlı kitabın ilk altı cildi okurla buluştu. 12 ciltte tamamlanacak olan kitaba Prof. Dr. Abdülaziz Bayındır, Doç. Dr. Enbiya Yıldırım ve Dr. Recep Şehidoğlu birer takdim yazdı.

Mirac Yayınları, Uydurma Hadisler konusunda hazırlanmış kaynak eserleri tek eserde bir araya getirdi. 6 kitaptan oluşan “Uydurma Hadisler” serisi, Harun Ünal hocanın üzerinde uzun süre çalıştığı, tüm kaynakları taradığı dikkat çekici bir kitap çalışması.

Uydurma hadisler gibi ciddi ve titizlik gerektiren bir konuda neden çalışma yapmak istediklerini şöyle açıklıyor Mirac Yayınları: “Hemen her devirde Müslumanları son derece üzen ve bu konuda bir çok değerli hadis alimimizin bu işin ta derinden sızısını duyup ümmeti bu konuda uyarmaya çalıştıkları Rasulüllah (sav) Efendimizin hakkında söylemediği fakat kimi art niyetli ve kimide tamamıyla cahilliğinden (güya iyi niyetli) kişiler tarafından O söylemiş gibi uydurulan sözler diğer adıyla uydurma hadisler çalışması yapmak istedik.” Harun Ünal hoca uydurma hadisler konusunda asırlardır titiz ve yorucu çalışmalarla hazırlanmış tüm kaynakları tarayarak meydana getirdiği çalışmasıyla tek bir hadis aliminin eserlerinden yola çıkan benzerlerinden ayrılıyor. İlk etapta 6 cildi yayınlanan Uydurma Hadisler serisi 12 ciltte tamamlanacak.

Kitaba takdim yazan İÜ. İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Abdülaziz Bayındır, “Kur’an’a insan sözü karıştırılmamıştır. Çünkü onu korumayı bizzat Allah üstlenmiş, “O zikri (Kur’an’ı) biz indirdik. Ne olursa olsun onu koruyacak olan da biziz” buyurmuştur. Hadisler koruma altında olmadığı için kötü niyetliler yapacaklarını bu yolla yapmışlar ve İslam’ı tanınmaz hale gelmişlerdir. Güzel bir atasözümüz vardır, “bir deli bir kuyuya bir taş atmış, kırk akıllı çıkaramamış” derler. Deli, kuyuya taşı, usülüne uygun atamayacağı için onu fark etmek kolaydır. Bir de taşı, akıllı birinin attığını düşünün, o zaman kırk bin akıllı onun farkına bile varamaz. Hatta taşın orada olması gerektiğini savunanlar çıkar. Uydurma Hadisler kitabındaki hadisler senet yönünden zayıf olduğu için kolayca tespit edilen hadislerdir”

Sivas Cumh. Üniv. İlahiyat Fak. Hadis Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Enbiya Yıldırım uydurma hadisler konusunun önemine işaret ediyor ama sonuçta bu çalışmanın doğru okunması için bir yol haritası çıkarıyor: “Bütün bunları dile getirirken, hadisleri bir yana koyarak, “Kur’an’la Peygambersiz baş başa kalmak” tarzındaki anlamsız, her bir insanın kendisini bir Muhammed olarak görmesine ve kendi anlayışına göre bir İslam ortaya çıkarmasına neden olacak temelsiz yaklaşıma elbette onay verilemez. Ancak, sorunları görmezden gelmek suretiyle, Rasûlullah’la gerçekten kucaklaştığımız hissine her zaman kuşku düşüren endişelerden de kendimizi soyutlayamayız. Allah’a, son elçisine dolayısıyla son dine bizim de bir görev borcumuz vardır. Gönlümüz ismi anıldığında sevgisiyle yanan yüreğimiz, bu hizmetini ifâ etmek istiyor.”

Enbiya Yıldırım dikkat edilmesi gereken önemli bir hususa daha dikkat çekiyor: “Hadisler, Kur’an’ın yanında İslam’ın ikinci direğidir. Din bu ikisi üzerinde bina edilmektedir. Bu nedenle, Kur’an’a gösterilen saygı ve titizliğin hadisler için de göz önünde bulundurulması icab eder. Rivayetler tahlil edilirken Hz. Peygamber’in kelâmı olması kuvvetle muhtemel bir söze karşı aşırı cüretkâr olunmamalı ve bunları değerlendirmek için mutlaka, “bu Hz. Peygamber’in hadisi olamaz” yaklaşımından ziyade, “acaba ben bu hadisi anlayamadım mı” bakış açısını benimsemesi, kuşanılması gereken haslettir. Günümüz milletleri kendilerini geçmişlerine bağlayan en küçük değerlere ve mirasa önem verirken, bizlerin ahiret yolunu aydınlatan son elçiye ve ondan nakledilenlere karşı elbette daha hassas olmamız gerekmektedir”

Emekli Müftü Dr. Recep Şehidoğlu’nun da takdim yazdığı “Uydurma Hadisler” kitabı

Ali el-Kari’nin el-Esrar ve el-Masnu’u,

Şevkani’nin el-Fevaid’i,

Süyuti’nin ed-Dürer’i, Camiussağir’i, el-Leali’si,

Heysemi’nin Mecmauzevaid’i,

Ezheri’nin Tahzirul Müslimin’i,

Sağani’nin Mevduat’ı,

İbn Cevzi’nin Mevduatı,

İbn Kayyım’ın el-Menar’ı,

Sehavi’nin el-Makasıd’ı,

İbn Arrak’ın Tenzih’i, Iraki’nin el-Muğni’si,

İbn Teymiyye’nin Ulumul Hadis’i,

el-Hut’un Esnalmetalib’i,

Kütübi Sitte, Fethul Bari, Umdetul Kari, Elbani, Askalani gibi

zatların eserlerin yararlanılarak hazırlanmış. Harun Ünal, kitabında yer verdiği haberlerin kaynaklarını kesin olarak gösteriyor ve hakkında verilen hüküm ne ise belirtiyor. Arapça ve Türkçe olarak hazırlanan alfabetik fihrist konuyla ilgili kaynaklara gitmeyi kolaylaştırıyor.

Kitapta hadis terimleri, başta mevzu hadis olmak üzere açıklanmış.
kılıçustası isimli Üyemiz şuan sistemimize bağlı değildir. (Offline)   Alıntı ile Cevapla