| Sınır ötesi operasyon, Cumhurbaşkanını halka seçtirme gibi konuları referanduma götürme taktikten ibaret. Yani yarın diyecekler ki, bakın halka sorduk, halkın tercihine de mi saygınız yok?
Bir kaç sene evvel "bürokratik oligarşi" diye tanımladıkları devletin devamlılığını sağlayan kurumları (elbette yanlışları vardır ama bu topyekün ortadan kaldırılarak çözülmez, totaliter kafanın başka bir düzlemde yansıması sadece bu) tasfiye politikasıdır bu.
Devlette devamlılık esastır. Bu devamlılığı sağlayan mekanizmalardan biri de bürokrasidir, aslında en temel mekanizmadır. Yoksa her iktidar değişikliğinde Devlet politikası da değişmiş olurdu, onun adına da devlet denmezdi zaten..
Referandum, her zaman yapılacak bir şey değildir, hele ki böyle hayati konularda, kaldı ki yapacak olsanız bile ilk önce TSK nın, İstihbarat Teşkilatlarının ve de Hükümetin elindeki belgeleri tamamıyla halka açıklamanız gerekir. Ama her şey açıklanabilir mi? Devlet Sırrı diye bir kavram var. Hem her zaman referandum yapabileceksek, o zaman meclise ne gerek var? Koyun her tarafa ATM cihazları gibi elektronik bir altyapı, her yasayı halk kendi oylasın. İyi de halkın bu kadar çok konuya hakim olması mümkün mü?
Onun için vekalet verilenlere bu görevi tevdi etmiştir halk. Referandum, ancak bu vekillerin bir sonuca ulaşamaması durumunda, problemin tüm verileri halka detayıyla anlatılarak yapılabilecek bir uygulamadır.
Yani her şey halka sorulmaz. Halk zaten kendi adaına karar vermesi gerekenlere o yetkiyi vermiştir. Hele bu yetki verilenler referandumu "bakın size söz hakkı veriyoruz" şeklinde populizm olarak kullansalar da, aslında kendi basirtsizliklerini ispatlamış olurlar ki, bu durumdan gururlanmaları değil, utanmaları gerekir..
ALINTI
__________________ Ey Akp "senin emperyalizm diye bir sorunun yok. cünkü sen oraya hizmet eden birisin. |