Tekil Mesaj gösterimi
Alt 22.01.2008, 21:39
tevhidci

Teşekkür etti: 0
0 Teşekkür 0 Mesaja aldı
Alıntı: Mesajı yazan Arkadaşımız Murat Yazıcı
Mesajı göster
Medâric-üs Sâlikîn, C. 2 sayfa 489 (Ibn-i Kayyim el Cevziyye)

Ibn-i Kayyim El Cevziyye burada hocasi Ibn-i Teymiyye’nin çok ferâset sahibi oldugunu anlatiyor ve buna iki misal getiriyor. Birincisinde Tatarlarin Sam’a saldiracaklarini önceden haber veriyor. Ve dedigi gibi oluyor. Ama en önemlisi ikinci misal. Burada Ibn-i Teymiyye Tatarlarin kesinlikle maglub olacaklarini, Müslümanlarin muzaffer olacaklarini anlatiyor. Ve bu konuda 70’den fazla yemin ediyor. Ona diyorlar ki : «Inşaallâh de ! » O da cevap veriyor : « Tahkik için inşaAllâh diyeyim ama buna baglamiyorum » yani kesin olacağını biliyorum. Ve ögrencisi diyor ki : sonra şöyle dedi : « Beni zorladiklarinda dedim ki: çok konuşmayın, Allâh Levh-i Mahfuz’da onların bu toprakta maglup olacaklarını yazdı!». Ve dedigi gibi oluyor. Ibn-i Kayyim bu tür ferasetlerin hocasında yağmur kadar çok oldugunu anlatiyor.

İbn Kayyım, kendi yazısında da geçtiği gibi buna ferasete dayandırmaktadır.Feraset zaten müminde
görülebilen hasletlerdendir.Feraset zihin uyanıklığı, bir şeyi çabucak anlayış kabiliyeti, sezgidir.Bu da çeşitli sebeblerden dolayı tecrübe ile işaret alarak olayın gidişatını sezebilmektir.
Bu konuda Rasulullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur :
Mümin ferasetinden sakınınız; Şüphesiz o, Allah’ın nuruyla bakar.” (Tirmizî, Tefsîr, 16; Ebu Nuaym, Hilye, lV, 94; VI, 118; Taberanî, el-Mu’cemu’l-Kebîr, No: 7497); İbnu Abdilber, Camiu Beyani’l-ilm, I, 196.)

Tatarların Şam topraklarında yenileceğine inanması bilmesi, Kuranı ve İslamı iyi bilmesindendir.Zira levh-i mahfuzda kafirlerin yenileceklerini Allah yazdı diyerek, lehf-i mahfuzu çıkıp okudugunu değil, lehf-i mahfuzdan gönderilen Kurandan buna işaret gördüğüne delalet eder.Bu sezme işide ferasettir.Ve hocasının (ibn Teymiyye) böyle daha başka işaretler bularak bazı olayları tahmin edebilme ferasetini gösterdiğini anlatıyor.Bu yazı içeriği
tasavvufçuların uçup kaçması yahut Allah ile görüşerek vahy almasıyla kıyaslanamaz.
imam rabbani;
Allahü teâlânın nihâyetsiz nur ve feyzleri zâhir oldu ve şöyle bildirildi:"Sen bu kadar sünnete riayet edince, ahirette hiçbir şekilde sana azâp etmem!"
tevhidci isimli Üyemiz şuan sistemimize bağlı değildir. (Offline)   Alıntı ile Cevapla