Tekil Mesaj gösterimi
Alt 26.01.2008, 13:58
MiHENK

MiHENK - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Teşekkür etti: 20
12 Teşekkür 5 Mesaja aldı
Alıntı: Mesajı yazan Arkadaşımız Hizmetim
Mesajı göster
hatam varsa birisi düzeltsin ama benim bildigim ve okudugum

iman eden herkesin mümin oldugu ama imanin gerektirdigi gibi yasayanin müslüman oldugudur

yani her müslüman mümindir ama her mümin müslüman degildir. anlatabildimmi bilemiyorum....

inandigi seylerin gereklerini yerine giterene müslüman denilir.. ama türkcemizde bu müslüman tabiri genellikle mümin yerine kullanilir olmus...

tabiki kalpleri Allah cc bilir. zaten biz burada kimsenin imanini tartismiyoruz sadece müslüman tabirinin ne anlama geldigi konusunda konusuyoruz

Bu konu tartışılalı iki yıldan aşkın bir süre geçmiş. Yeni sayılabilecek bir üye olmam hasebiyle henüz yeni muttali olabildim.

Birçok kardeşimiz görüş belirtmiş, birşeyler anlatıvermiş, tarifler getirmiş lakin, kimse 'mü'min' ve 'müslüman' kelimesinin ifade ettiği sözlük manasına değinmemiş. Halbuki manaların üzerine giydirilen isimler o manânın ifade ettiği kavramlarla mütenasip olmak durumundadır.

Şu halde, mü'min: inanan, müslüman ise teslim olan demekse şayet, bu konuda sen kesinlikle haklısın Hizmetim kardeşim.

Ha bu arada aksi görüş belirten diğer kardeşlerime Âl-i İmran, 102. âyetinin tefsirini okumalarını tavsiye ederim.

"Sizler ancak, 'müslüman' olarak can verin!"

Son bi ilâve: Kur'anda iman kelimesinden hemen sonra, salih amelden bahsedildiğini (Asr suresi v.b. gibi), yani imanın arkasından teslimiyetin, yani Müslüman olmanın şart koşulduğunu unutmayalım.

Ahir kelâm: Müslüman tabiri, iman kelimesinin ifade ettiği çizginin ötesinde (ilerisinde) bir kavram olduğu su götürmez bir hakikattir. Rabbimizin bizden istediği ubudiyyet ufku da bu olsa gerek.

Selâm ve dua ile...