Tahrimen Mekruh.Şahsen bende kullanmaktayim malesef.
Ama bu illetin Haram a cok yakin oldugunu düsünmekteyim.
Yiyiniz iciniz ama israf etmeyiniz.Ayeti kerimesini göz önünde bulundurursak ki bu ayeti incelemek ile baslanabilir.Dogrusu ben baslamam lazim ki arkasi gelsin.
Bir cok Alimler Haram demislerdir.Mazlum kardesinde dedigi gibi kullananlar Mekruh diyor.Acik bir nas yok Ledunn abimizinde buyurdugu üzere lakin bir cok alim yukaridaki ayetden yola cikmakta.
Ama sahsen ben o aytin hükmünü incelemedim.Kisaca burada şu soruda akla gelebilir Israf harammidir? ki bunun yaninda Sigaranin da türleri mevcut
mesela Fransada bir sigara türü varki aklima gelmiyor.Kesinlikle onu ilk defa kullanan kisi kafayi bulur.Yani bir nevi vücudu da uyusturmakta.
Yinede arastirilmasi taraftariyim.Ama kabullenmek cok zor olan kötü bir aliskalnlikdan ileri gitmiyor sigara sonucta
--------
Bir seye haram hükmünü vermek için illa naslarda (Kur'an ve Sünnette) lafzen (kelime olarak) geçmesi sart degildir
--------
Hüküm kime aitdir.Allah c.c ve Resulune degilmi?.Yani insanlar kendi kafasindan hüküm verecek olurlarsaki mazlum kardesimizin mürsid den aldigi kesinlikle dogrudur denebilir.Herkes Ayet veya hadislere dayanmadan hüküm vermeye kalkarsaki bunu herkes yapabilir.O zaman hepimiz müctehidiz demektir.Yani istegimize göre hüküm verebiliriz nasil olsa nas lazim degil.
Buna binaen bir cok ayeti kerimler mevcut dur Haşr suresinde
Allah c.c resulu size neyi getirdiyse onu aliniz ve neden nehyettiysede onsan sakiniz ayeti kerimedi mevcut olmakla birlikte bir cok yerdede bu cesit Ayeti kerimeler vardir.Müctehidleri,Ictihadlari veya Fikih alimlerini hice sayiyorum demek anlamina gelmez lakin Haram konusunda gercekten dikkat etmek gerek ki bunun hakkindada ayeti kerimeler mevcut.Hatta
Allah c.c resulune de bir konuda
Allah c.c haram etmedigini sen kendine nasil haram edersin diye bir konu var biliyorsunuz.Bunun yaninda sigarayi savunmuyorum.Lakin Haramdir demek de nassiz aklim almiyor.Akil konusunuda derken islam Aklidir veya mantik dinidir demiyorum.Bu sözümün ne anlama geldigini bir cok kisi tahmin edebilir.