|
![]() ![]() ![]() ![]() Üyelik tarihi: 03.03.2005 Yaş: 28
Teşekkür etti: 561
777 Teşekkür 534 Mesaja aldı
| Nişan sözleşmek, ahd vermek demektir. yani 2 ailenin birbirine sözlü ahid vermesi. bunun nedeni her 2 tarafında derhal düğün hazırlıklarına başlaması ve bitirmesi için bir süre tanınması ve dayanaktır. bu zaman zarfında nikah yapılabilir ama sakıncaları vardır. ayrıntılı bilgi için bkz. islam fikhi | fikih.ihya.org |
| | |
| |
|
| ♡ ![]() Üyelik tarihi: 15.09.2008 Yaş: 23
Teşekkür etti: 1.262
1.064 Teşekkür 563 Mesaja aldı
|
Allah razi olsun abi.. O sakincalari nelerdir..Onlari belirlemek istiyorum(z).. O linke isime yarar bisey bulamadim ![]() | |||||||||||||||||||||||||||
| | | |||||||||||||||||||||||||||
|
| |
|
|
| ♡ ![]() Üyelik tarihi: 15.09.2008 Yaş: 23
Teşekkür etti: 1.262
1.064 Teşekkür 563 Mesaja aldı
|
Ayrica evlilikten cok nisanlilikta tutmak istiyorum konuyu yoksa cok karisir gibime geliyor. | |||||||||||||||||||||||||||
| | | |||||||||||||||||||||||||||
|
![]() ![]() ![]() Üyelik tarihi: 19.05.2008
Teşekkür etti: 6
45 Teşekkür 37 Mesaja aldı
| bir önceki yazinizda mihir konusunda bazi seyler yazmistiniz ondan bu konu hakkinda bazi bildigim seyleri yazdim,mihirle iligili bir yazi alintiladim ayrica kaynagini verdigim mültaka fikih kitabida son derece saglam bir kaynaktir. ------------------------------------------------------------------ Mehir Mehir, Kadının nikâh akdiyle yahud cima ile hakettiği malın ismidir. Mehir; nikâh'ın rüknü veya şartı değildir. Nikâh sonucu ortaya çıkan bir hükümdür. Netice olarak mehir tayin etmeksizin kıyılan nikâh sahihtir. Kadın bu akidle "Mehr-i Misle" hak kazanır. Nikâh sırasında "Mehir'in" miktarını belirtmek ve kadına teslim etmek ise müstehabdır. Kadın; nikâh anında tesbit edilen mehrin tamamını veya bir kısmını almadan, kocasına kendisini teslim etmeyebilir. Şer'an hiçbir vebal altına girmez. Mihri ertelemek caizdir. Bilinen belirli bir süre verilmişse bu sürede verilmelidir. Eğer belirli bir süre tayin edilmemişse, boşanma, nikâhın feshi ve ölüm gibi ayrılık durumlarında hak edilir. Eğer kocası zenginse kadının mihri müeccelden zekât vermesi gerekir. Fakirse gerekmez. Eğer reşit ise kadının ertelenmiş mehiri bağışlaması caizdir. Ama eğer buna zorlanırsa veya yapmadığı takdirde boşanma ile tehdit edilirse mehir hakkı çıkmaz ve buna zorlamak caiz değildir. Eğer malı yoksa mihrin kadına Kur’ân öğretmek olarak nikâh anında belirlenmesi mümkündür. Mihr olarak Mushaf vermek caizdir. Âlimlerin görüşlerinden sahih olanına göre Mushaf alım satımı caizdir. Kadının mihr olarak umreyi şart koşmasında sakınca yoktur. Babasının, kızının mihrinden müsadesi dahilinde ona zarar vermeksizin alması caizdir. Kadının mihre hak sahipliği nikâh ile başlar ve ilişki, halvet veya ikisinden birinin ölümü ile tamamlanır. Zifaftan veya halvetten önce boşarsa, mihrin yarısı gerekli olur. Fakat ikisinden birinin bundan vazgeçmesi caizdir. Nikâh sebebiyle alınan babasına, kardeşine elbise gibi şeyler mihre dâhildir. Nikâh kıyılmış fakat mehir belirlenmemişse nikâh sahihtir. Bu “tefviz” diye isimlendirilir ve mihri misil uygulanır. Eğer zifaftan önce talak ile ayrılırlarsa kocanın kendisine zor gelmeyen bir mut’a ödemesi gerekir. Eğer zifaftan önce kadın tarafından bir ayrılık olursa ona bir şey gerekmez. Mihrde aşırı gitmek dine aykırıdır. En bereketli evlilik kolay olanıdır. Ondaki masraf azaldıkça bereket artar. Bu çoğunlukla kadınlara yada kız tarafına bağlı olmaktadır. Zira kadınlar kocalarını ağır mihir ve çeyiz yükü altına sokmaktadırlar. ------------------------------------------------------------------ http://multeka.com/mehir/index.php |
| | |
![]() |
| Lesezeichen |
| Seçenekler | Arama |
| |