İletişim
Yardım
Bugünki Mesajlar
Ajanda
Üye Listesi
Home

Navigation
Geri git   DelikanForum.NET > GENEL > Anketleriniz

LinkBack Seçenekler Arama

Alt 24.02.2010, 15:11

Zikra - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Teşekkür etti: 1.262
1.064 Teşekkür 563 Mesaja aldı
Nisan ve Nikah ???

Saygideger forumdaslar,

Cok ciddi bir konuya deginmek istiyorum. Bicok sefer duyuyorumki nisanlanipta nikah yapanlarda var yapmayanlarda var..Istatikler nedir bilmiyorum ama bazi yerlerde nikah hemen yapilirmis diye duydum ve ''tartisma'' yasadim bu konuda :S. Hic hosumada gitmedi.Nisanlisini nikah icin ''zorlayan'' kisilerde olabiliyor günah olmasin diye,daha rahat olunsun diye..Bu tartisilir..

Hersey bir yana bu konuda dini hükÜm nedir tam olarak..? Nisandan kisa sure sonra nikah kiyilmasinin sakincalari,risikolari nelerdir..? Arti yönleri eksilerden fazlamidir..? Uzun süre nisanli kalma durumunda tavsiye edilen nedir..?

Bicok kisinin nisan ve nikahi beraber uygulamasi benim icin yeterli degil mesela fakat insanlar öyle diyebiliyor . Bunu lütfen bilgili abi ve ablalaimiz aciklayabilirmi..Bu konuda kendimde elbette bir arastirma yapmaktayim ve paylasacagim seyler olabilir ..Ama bu sekilde acikca söylenmesi gerekenler söylensinki kimse yanlisa düsmesin bu konuda..

Ben sahsen bu konuda biraz sasirmis durumdayim, ve bu sekilde konuya aciklik getirmek istiyorum..Biraz arastirdiktan sonra, nikahin dugunden bir kac gün önce veya günÜnde yapilmasindan yanayim daha cok..Bununda bir cok sebebi var zaten..Simdilik bukaar yeterli bence, simdi siz buyrun lütfen..

Ayrica lütfen fikir yürütmekten cok mümkün oldugunca delilleri belirleyelim..Fetva degil takvadan yanayim.

Sevgi ve saygilarimla Zikra...

Konu Zikra tarafından (02.03.2010 Saat 20:23 ) değiştirilmiştir.
Zikra isimli Üyemiz şuan sistemimize bağlı değildir. (Offline)   Alıntı ile Cevapla
Alt 24.02.2010, 15:49

Arifan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Teşekkür etti: 561
777 Teşekkür 534 Mesaja aldı
Nişan sözleşmek, ahd vermek demektir.
yani 2 ailenin birbirine sözlü ahid vermesi.

bunun nedeni her 2 tarafında derhal düğün hazırlıklarına başlaması ve bitirmesi için bir süre tanınması ve dayanaktır.

bu zaman zarfında nikah yapılabilir ama sakıncaları vardır.

ayrıntılı bilgi için bkz. islam fikhi | fikih.ihya.org
Arifan isimli Üyemiz şuan sistemimize bağlı değildir. (Offline)   Alıntı ile Cevapla
university of anam of okumadıh be
Alt 02.03.2010, 20:24

''fikir yürütmek isteyen ler yazmasin lütfen'' kimse bu yüzden bisey yazmadi sanirim

sildim onu sildim, fikirlerede yer var,buyrunuzz
Zikra isimli Üyemiz şuan sistemimize bağlı değildir. (Offline)   Alıntı ile Cevapla
Alt 02.03.2010, 20:26

Alıntı:
Mesajı yazan Arkadaşımız Sabırlı
Mesajı göster
Nişan sözleşmek, ahd vermek demektir.
yani 2 ailenin birbirine sözlü ahid vermesi.

bunun nedeni her 2 tarafında derhal düğün hazırlıklarına başlaması ve bitirmesi için bir süre tanınması ve dayanaktır.

bu zaman zarfında nikah yapılabilir ama sakıncaları vardır.

ayrıntılı bilgi için bkz. islam fikhi | fikih.ihya.org

Allah razi olsun abi..
O sakincalari nelerdir..Onlari belirlemek istiyorum(z)..
O linke isime yarar bisey bulamadim
Alt 03.03.2010, 22:37
Hic Olmamis Gibi..!!! Sukeyna...

HASGIZ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Teşekkür etti: 310
97 Teşekkür 82 Mesaja aldı
Sayende konuyu iyce arastirmis oldum Zikra : ) Ama o kadar cok sey okudum ki bildiklerimi de karistirmaya basladim, o nedenle hemen yazip cikicam isin icinden insaALLAH : ))

Nisan kiz ve erkegin birbirlerini tanimalari icin gerekli olan, iptal edilmesi de caiz olan bu surectir. Malumunuz, RABBimizin hic hoslanmadigi bi helaldir Bosanmak. O yuzden evlenmeden once taraflar tanissin diye bi nisanlilik durumu olur.
Hos insanlar yillardir evli olduklari eslerinin bile tanimadiklari yanlarinin oldugunu kesfediyo artik.
Neyse, kisa kesiim orayi.. : )

Dugune zaman varsa ( bi-iki yil gibi ) ve bu nisan doneminde helal sinirlari icinde kalinabiliosa ne ala... Gel gelelim bu herzaman oyle olmuyo maalesef. Insanlar haram islenilmesin, gunaha girilmesin diye nikah yaptirmayi huy haline getirmisler. Zaten Sirf HARAM ISLEMIS OLMAYALIM diye yapilan nikahinda makbul olmadigi bilinir.

Makbul olani ise Dugune hazir hissedildiginde kizi istemek, nisani yapmak ve 6 ay gibi bi zaman zarfi icinde de hazirliklari tamamlayip dugunu yapabilmektir. (Efendimizin Hadis i dir bu.)

Dugunu yapmaya gucunuz yoksa ( tabi bu kisiden kisiye degisir, ama biz islami sinirlar cercevesinde bakicaz) Nisani da nikahi da ertelemek ve hazir olundugu vakit bu ise baslamak en dogrusudur.

Cunki nisani yapip, ardindan uzun sure dugun yap(a)mamak genclerin akillarini karistirir;
-Nikahsiz bi sekilde birbirleri ile gorusmekten cekinilebilir.
-Gorusulmedigi icin araya sogukluk girebilir
-Sogukluk nedeniyle de nisan bozulabilir.

Nikah yapilsa;
-Kiz dinen, erkegin sorumlulugu altina girer ve tabiri caizse erkege bi cok konuda boyun egmek zorunda kalir,
-Zaten nikahimiz var diye ipin ucunu kacirabilir,
- Nisan bozulsa bile dinen hala nikahli olundugu icin erkegin kizi bosamasi gerekir.
- Erkek buna karsi cikarsa , bosanmadigi taktirde kizin bi baskasiyla evlenmesi mumkun degildir.

Toparliycam insaALLAH : )
Ya telefondu, msndi derken ben ne yazdigimi karistirdim, az mola vercem musadenle : ))
HASGIZ isimli Üyemiz şuan sistemimize bağlı değildir. (Offline)   Alıntı ile Cevapla
Vusulsüzlügümüz Usulsüzlügümüzdendir..!!!!
Alt 03.03.2010, 23:56

..Bu arada bicok yerde nisanlilik tanisma asamasidir deniliyor..Sahsen ben buna tamamen katilmiyorum...Nisanlilik bir sözdür oyle tanismadir diyerek hafife aliniyor bazen sanki. Insan nisanlanmadan önce iyice sorup sorusturmali,tanimaya calismali o kiside aradigi en önemli noktalari..Nisandan dönmek hic te hos birsey degil cünki...
Alt 04.03.2010, 00:01

Soru
NİŞANLI OLAN BİR ÇİFTİN BERABER TEK BAŞLARINA KALMALARI DİNİMİZCE UYGUN OLMADIĞINI BİLİYORUZ. EĞER ÇİFTLER DİNİ NİKAHLI İSE NİŞANLI DÖNEMLERİNDE BERABER KALAMAZLARMI BU KONUDA BİLGİ VERİRSENİZ MEMNUN OLURUM .

Değerli Kardeşimiz;

Nişanlılık döneminde kıyılan nikahla taraflar evlenmiş olacağı için başbaşa kalmaları caizdir. ancak nişanlılık döneminde dini nikah kıyılmasını doğru bulmuyoruz.

Bina mı yapacaksınız, temeline dikkat ediniz. Çünkü temeldeki yanlışlık çatının sağlamlığıyla düzeltilemez. Zayıf temel, üzerindeki sağlam çatıyı da çökertebilir.
Okuyucumun sorusu bunu hatırlatıyor bana. Nasıl bir yanlış başlangıç yapmışlar onu arz edeyim.

Öğretmen kızcağız, yine öğretmen bir delikanlı ile nişanlanmışlar. “Ne âlâ ne güzel.” diyeceksiniz benim gibi. Acele etmeyin sonuna bakın.

Daha nişanlılık döneminde tutmuşlar bir de hemen dinî nikah yapmışlar. Yani kızcağız, bütün selahiyeti tam tanımadığı nişanlısının eline vermiş.

Sonra ne mi olmuş? Bakın ne olmuş.

Nikahı yaptıktan sonra oğlan teklifini yapmış:

– Sen özel okulda öğretmensin, orayı terk et, benim gibi Milli Eğitim’e geç. Birlikte olmamız daha güzel.

Kızcağızın cevabı ise kesin hayır olmuş.

– Milli Eğitim’de ben başım örtülü çalışamam. Burada idare ediyorlar. Dolayısıyla bu isteğine uyamam.

Ne olmuşsa bundan sonra olmuş. Damat “Sen de başını açarsın”, deyince kıyamet kopmuş.

Aldıkları bütün eşyalar iade edilmiş, münasebetler kesilmiş. Yani ayrılmışlar.

Ancak oğlan diretiyormuş:

– Gerçi eşyalarımı aldım; ama nikahı vermem. Yani boşamam.

Kızcağızın sorusu şu:

– Şimdi ne olacak?

Baştan yapılan yanlışlığın sonunda neler hissedilirse bunda da onlar hissedilecek, aynı üzüntü ve sıkıntı yaşanacaktır.
Çünkü yanlışlık baştan yapılmış, henüz taraflar biribirlerini tam tanımadan, bütün ihtimalleri konuşup bir sonuca bağlamadan hemen karar vermiş, dinî nikahı yaptırmışlar.

Defalarca yazdık. Nişanlılık dönemi tarafların biribirlerini tanıma dönemidir. Böyle tanışma döneminde işi hemen sonuca götürüp de dinî nikah yapılmaz. Yapılırsa selahiyet erkeğin eline geçtiğinden, geri dönülmez hale gelinir. Halbuki nişanlılık, dönülmesi mümkün olan bir devre olmalı; bu dönemi taraflar tanışma süreci olarak yaşamalılar.

Bu muhayyerlik dönemi yaşanmamış, resmisinden çok önce dini nikah yapılmış, sonunda iyice tanışıp da, ben senin özel okuldaki hizmetini uygun bulmuyorum; uygun olanı, benim gibi resmî yerde hizmet etmen, başın açılsa da.. demeye gelince, anlaşamayacaklarını anlamışlar. Anlamışlar; ama iş işten geçmiş, dinî nikahı yapmış, ayrılma imkânını bütünüyle erkeğin eline vermişler. Buna rağmen de ayrılmışlar; ama erkek nikahı vermiyor, yani boşanmıyormuş.
Şimdi ne olacak? Esas mesele burada.

Bir defa nikah, kızcağıza verilen zinetleri, mehri ve eşyaları kendi malı yapar, iadeyi gerektirmez. Çünkü nikahla bunlar onun malı olmuştur. Dinî sorumluluğu hisseden taraflar bunun da uhrevi sorumluluğunu hissetmeli, verdiklerini geri almamalılar.
İkincisi de, erkeğin kadını boşamasıdır. Çünkü nikahı altında birinin, hem maddi hem de manevi sorumlusudur. Bu sorumluluğu sebepsiz yere taşımaya razı olmamalıdır.

Üçüncüsü bizim temennimiz, bütün bunlara rağmen tarafların ortak noktaları bulmaları; anlaşmayı, temel mefhumlarda birleşmeyi düşünmeleridir. Çünkü meslek birliği vardır. Bu, önemli bir birliktelik olsa gerektir. Biribirlerini anlamaları kolay olacaktır. Acele karar, iki tarafa zarardır.
Selam ve dua ile...
Alt 04.03.2010, 01:25

TALOP NAC - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Teşekkür etti: 6
45 Teşekkür 37 Mesaja aldı
1.mehir konusuda söyle erkekle evlendigi kadin arasinda cinsel birlesme olmamissa kadin aldigi mehri geri vermek zorundadir,eger birlikte olunmussa mihir kadinin hakkidir.

2.erkek nikahli oldugu bir hanimla kasten 4 ay 10 olsa gerek kasten birlikte olmasa veya kendinden haber alinamasa kadin otomatikmen bos olabiliyor diye fikihta bir kaidenin oldugunu biliyormusunuz?
TALOP NAC isimli Üyemiz şuan sistemimize bağlı değildir. (Offline)   Alıntı ile Cevapla
Alt 04.03.2010, 01:34

Alıntı:
Mesajı yazan Arkadaşımız TALOP NAC
Mesajı göster
1.mehir konusuda söyle erkekle evlendigi kadin arasinda cinsel birlesme olmamissa kadin aldigi mehri geri vermek zorundadir,eger birlikte olunmussa mihir kadinin hakkidir.

2.erkek nikahli oldugu bir hanimla kasten 4 ay 10 olsa gerek kasten birlikte olmasa veya kendinden haber alinamasa kadin otomatikmen bos olabiliyor diye fikihta bir kaidenin oldugunu biliyormusunuz?
Yazdiklariniza kaynak verirmisiniz TALOP NAC..?
Ayrica evlilikten cok nisanlilikta tutmak istiyorum konuyu yoksa cok karisir gibime geliyor.
Alt 04.03.2010, 02:01

TALOP NAC - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Teşekkür etti: 6
45 Teşekkür 37 Mesaja aldı
bir önceki yazinizda mihir konusunda bazi seyler yazmistiniz ondan bu konu hakkinda bazi bildigim seyleri yazdim,mihirle iligili bir yazi alintiladim ayrica kaynagini verdigim mültaka fikih kitabida son derece saglam bir kaynaktir.
------------------------------------------------------------------
Mehir

Mehir, Kadının nikâh akdiyle yahud cima ile hakettiği malın ismidir.

Mehir; nikâh'ın rüknü veya şartı değildir. Nikâh sonucu ortaya çıkan bir hükümdür. Netice olarak mehir tayin etmeksizin kıyılan nikâh sahihtir. Kadın bu akidle "Mehr-i Misle" hak kazanır.

Nikâh sırasında "Mehir'in" miktarını belirtmek ve kadına teslim etmek ise müstehabdır. Kadın; nikâh anında tesbit edilen mehrin tamamını veya bir kısmını almadan, kocasına kendisini teslim etmeyebilir. Şer'an hiçbir vebal altına girmez.

Mihri ertelemek caizdir. Bilinen belirli bir süre verilmişse bu sürede verilmelidir.

Eğer belirli bir süre tayin edilmemişse, boşanma, nikâhın feshi ve ölüm gibi ayrılık durumlarında hak edilir.

Eğer kocası zenginse kadının mihri müeccelden zekât vermesi gerekir. Fakirse gerekmez.

Eğer reşit ise kadının ertelenmiş mehiri bağışlaması caizdir. Ama eğer buna zorlanırsa veya yapmadığı takdirde boşanma ile tehdit edilirse mehir hakkı çıkmaz ve buna zorlamak caiz değildir.

Eğer malı yoksa mihrin kadına Kur’ân öğretmek olarak nikâh anında belirlenmesi mümkündür.

Mihr olarak Mushaf vermek caizdir. Âlimlerin görüşlerinden sahih olanına göre Mushaf alım satımı caizdir.

Kadının mihr olarak umreyi şart koşmasında sakınca yoktur.

Babasının, kızının mihrinden müsadesi dahilinde ona zarar vermeksizin alması caizdir.

Kadının mihre hak sahipliği nikâh ile başlar ve ilişki, halvet veya ikisinden birinin ölümü ile tamamlanır.

Zifaftan veya halvetten önce boşarsa, mihrin yarısı gerekli olur. Fakat ikisinden birinin bundan vazgeçmesi caizdir.

Nikâh sebebiyle alınan babasına, kardeşine elbise gibi şeyler mihre dâhildir.

Nikâh kıyılmış fakat mehir belirlenmemişse nikâh sahihtir. Bu “tefviz” diye isimlendirilir ve mihri misil uygulanır.

Eğer zifaftan önce talak ile ayrılırlarsa kocanın kendisine zor gelmeyen bir mut’a ödemesi gerekir.

Eğer zifaftan önce kadın tarafından bir ayrılık olursa ona bir şey gerekmez.

Mihrde aşırı gitmek dine aykırıdır. En bereketli evlilik kolay olanıdır. Ondaki masraf azaldıkça bereket artar. Bu çoğunlukla kadınlara yada kız tarafına bağlı olmaktadır. Zira kadınlar kocalarını ağır mihir ve çeyiz yükü altına sokmaktadırlar.
------------------------------------------------------------------
http://multeka.com/mehir/index.php
TALOP NAC isimli Üyemiz şuan sistemimize bağlı değildir. (Offline)   Alıntı ile Cevapla

Lesezeichen

Seçenekler Arama