İletişim
Yardım
Bugünki Mesajlar
Ajanda
Üye Listesi
Home

Navigation
Geri git   DelikanForum.NET > MESELELERİMİZ > Nasihatlar

LinkBack Seçenekler Arama

Alt 16.10.2007, 18:23
Kusursuz dost arayan, dostsuz kalır.....

itimat - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Teşekkür etti: 123
812 Teşekkür 388 Mesaja aldı
Question Çocuklarınızın arkadaşlarını tanıyor musunuz?

Arkadaş ve aile; çocuk ve ergen için iki önemli kavram. Özellikle de ergen çocuk için arkadaş çoğu zaman aileden daha önemli. Bu bakış açısı ile değerlendirildiğinde çocuk için arkadaşla geçirilen zamanın ve kimlerle arkadaşlık içinde olunduğunun önemi ortaya çıkmaktadır.

Çünkü arkadaş vesilesi ile çok doğru sonuçlara ulaşılabileceği gibi yine arkadaş vesilesi ile önüne geçilemeyecek sorunlar da baş gösterebilir. Çocuk eğitiminin her safhasında olduğu gibi bu konuda da ölçülü yaklaşım önemlidir. Bazı ebeveynler ‘ben çocuğuma güveniyorum’ diyerek tamamen devreden çekilmeyi tercih ederler. Oysa bu yaklaşımın çocuğa duyulan güvenle bir ilgisi yoktur. Elbette ki çocuğa güvenilmelidir. Ancak bu, çocuğun içinde bulunduğu çevrelerden bihaber olmakla sağlanmaz.

Bunun dışında aşırı koruyucu ebeveynler vardır. Çocuklarının bağımsız tek bir adım atmalarına izin vermez, sınırlı bireyler dışında kimse ile arkadaşlık kurmalarını istemezler. Bu da hatalı bir yaklaşımdır. Bu şekilde çocuk bastırılmış duygular içinde olabileceğinden, zamanla isyankâr bir kişiliğe bürünebilir Olması gereken az evvel de belirttiğim gibi dengenin sağlanmasıdır.

Yani başlangıçta çocuğunuzun arkadaş seçimine her halükarda saygı duymalısınız. Arkadaşlık ettiği çocuk ile ilgili birtakım kaygılar yaşıyorsanız çocuğunuzun bu arkadaşlığını hemen engellemek yerine önce arkadaşlık edilen çocuğu ve gerekirse ailesini tanımalısınız.

Bunun için evinize davet edebilirsiniz. Sonrasında da olumsuz kanaatleriniz hâlâ devam ediyorsa , o zaman çocuğunuza düşüncelerinizden bahsedebilirsiniz. Yine bu durumda da ilk cümlenin yasaklama cümlesi olmaması önemlidir. Fikirlerinizi aktardıktan sonra çocuğunuzu dinlemeli, ve bir noktada uzlaşmayı denemelisiniz. Bu şekilde çocuğunuzun arkadaş seçimine müdahale etmediğiniz gibi, ona arkadaş seçiminde uygun bakış açılarını kullanmayı da öğretmiş olursunuz.

Çocuğunuzun arkadaşlarını ve onların ailelerini tanımanız, ortak programlar organize etmeniz vs. çocuktaki özgüveni arttırdığı gibi sağlıklı aile diyaloğuna da katkı sağlamış olur. Öyleyse vakit kaybetmeden “aman uğraşamam” demeden evinizde bir program organize edip çocuğunuzun arkadaşlarını tanımaya çalışın. Bu ortamda empati kurmaya ve onları eleştirmemeye özen gösterin.
itimat isimli Üyemiz şuan sistemimize bağlı değildir. (Offline)   Alıntı ile Cevapla
GELDİĞİN ZAMAN BOŞLUK DOLDURAN DEĞİL,
GİTTİĞİN ZAMAN YERİ DOLDURULAMAYAN OL

Lesezeichen

Seçenekler Arama